2024. május 18., szombat
MAGYARKANIZSA

Új civil szervezet alakult

A magyarkanizsai Meta Terra névre keresztelt civil szervezet fő célja a gazdaságfejlesztés, azon belül is a helyi tőke kiáramlásának megakadályozása. A különböző nem helyi befektetők ugyanis egyre inkább kiszorítják az itteni termelőket, ezáltal pedig a pénzt is kiviszik a községből, amelynek ideális esetben ott kellene maradnia, és az ottani beruházásokat kellene táplálnia.
A szervezet alapítói fő profilul a helyi termékek megsegítését választották, azon belül a helyben előállított portékák kereskedelmének fellendítését. Ez elsősorban az élelmiszereket érintené, magyarán a zöldség- és gyümölcsféléket, a tojás- és tejtermékeket, a mézet, illetve a későbbiekben egyéb helyi árucikkeket is, amelyeket kizárólag a község polgárai állítanak elő, úgymint a különböző kézművestermékeket és egyebeket.
Ennek a fajta kereskedelemnek a fellendítéséhez pedig elsősorban szemléletváltásra van szükség, illetve a tudatosabb vásárlásra való ráhangolódásra, ugyanis a polgárokban tudatosítani kell azt, hogy a helyi termékek vásárlása hosszú távon kedvezően hat a helyi gazdaságra, mivel a pénzt mind a községben költik el, ezáltal pedig egy jól működő belső felvásárlói-termelői kör alakulhat ki. A szervezet alapítói ugyanis azt is kiszámították, hogy Magyarkanizsán hozzávetőlegesen 230 millió dinárt költenek élelmiszerekre, és ezt az összeget kívánják ők megtartani, pontosabban helyben áramoltatni.
Az élelmiszerek kapcsán a civil szervezet tagjai az egészség- és környezettudatos szemléletet is kiemelten fontosnak tartják, magyarán, hogy az áru ne sokat utazzon, továbbá, hogy minőségileg ellenőrzött és bevizsgált forrásból származzon. Az egyesület ennek okán növényvédelmi előadás-sorozatot is indított kistermelők és gazdálkodók részére, amelyekre minden csütörtökön 18 órakor kerül majd sor a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban.
– Egy ilyen jellegű gazdasági problémát egy egyesület nem fog tudni egymaga megoldani, ahogyan azt egy ember vagy egy önkormányzat sem tudná egyedül. Ilyen jellegű problémákat csak egy közösség tud megoldani. A lakosok részei kell hogy legyenek ennek a projektumnak akár termelőként, akár fogyasztóként. Aki a környezettudatos gondolkodással úgy dönt, hogy helyi terméket vásárol, az hozzájárul ahhoz, hogy egy gazdaságilag fejlettebb községben tudja a következő generációkat felnevelni – mondta Halász Mónika, a Meta Terra Egyesület képviselője, majd hozzátette, hogy a szervezet további tevékenységeiről hamarosan beszámolnak majd.