2024. május 2., csütörtök

Irodalmi posztdombos

Megszokhattuk már, hogy az irodalom a nyár egy szakaszában Kishegyesre költözik. Így történt az idén is, mivel irodalomra éhesen augusztus 22-e és 24-e között a Kátai-tanyán gyűlt össze fiatal és kevésbé fiatal. Az esemény a Nyár végi posztdombosolás nevet kapta.

Első programpontként Fehér Renátóval és első kötetével, a Garázsmenettel ismerkedtünk meg. A szerzővel Fehér Dorottya beszélgetett. A fiatal költő elárulta, hogy egy tizenhárom éveseknek tartott műhelymunka alkalmával megírta a versírás receptjét, mely szerint a hozzávalók: bátorság, emlékek, ihlet, olvasottság és egy kis varázslat. Ezt követően Tóth Kingát Kelemen Emese faggatta. A beszélgetés apropója a költőnő, performer, zajzenész, énekesnő, pedagógus idén megjelent második, All machine c. kötete volt. Ezután Balogh Endre beszélgetett P. Horváth Tamással az idén megjelent Tündérváros című Pécs-regényéről, amely a híres Zsolnay porcelángyár felvirágoztatójáról, Zsolnay Miklósról szól. Ami a vajdasági kapcsolatot illeti, megtudtuk, hogy Zsolnay Miklós idejében került Zsolnay-porcelán a szabadkai városházára is. A Híd folyóirat harmadik Fiatal alkotók számának bemutatója után Szabó Marcellel beszélgetett Bozsoki Petra. Szabó költőként a Telep-csoporttal indult, és elmondása szerint egy ilyen kezdetnek sok előnye van, viszont hátránya is akad, a mai napig ugyanis ez jut róla eszébe az embereknek. Az irodalmi beszélgetéseket a Symposion Bug buster Az abszolút értelmetlenség fölött ült lakomacímű kiállításának megnyitója szakította meg. Majd György Péterrel Szegő János beszélgetett. György Péterrel kapcsolatban három mozzanatot lehet kiemelni: az érzékenységet a jelen és a közelmúlt történéseire, érdeklődését az avantgárd művészet irányába és a „baloldali melankóliát”.

A szombati programot Sági Varga Kinga és Csobánka Zsuzsa beszélgetése nyitotta utóbbi A hiányzó test című regényéről. Majd Ladányi István nyitotta meg a Sziveri János Intézet mail art-pályázatára érkezett alkotásokból összeállított 1914 című kiállítást. Ezt követően a délszláv irodalmak különböző jelenségeivel ismerkedhettek a jelenlevők. Bemutatkozott a Sarajevske sveske című folyóirat, a kiadvány készítői az első világháborúval foglalkozó különszámukat mutatták be, majd az immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Kikinda Short rövidpróza-fesztivál szervezői mondták el tapasztalataikat, és végül a horvát Quorum folyóirattal is találkozhattak az érdeklődők. Utolsó irodalmi programpontként az Ex-Symposion szerkesztői fejtették ki gondolataikat 1914 kapcsán.

Az érdeklődők a tábor ideje alatt két műhelymunkán vehettek részt Balázs Gáborral. Első alkalommal az olasz baloldallal foglalkoztak, másodszor pedig a francia Guy Debord munkásságával.

Esténként a zenéé volt a főszerep. Pénteken Dj Mir-dallamokra rázhatott a közönség, szombaton pedig fellépett a Bakos Árpád–Miroslav Jovančić-duó, a Bardo-projekt, végezetül pedig dj WB39 szolgálta a talpalávalót.

A rendezvény támogatói a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap,a Szekeres László Alapítvány, a József Attila Kör és a Szépírók Társasága.