2024. május 4., szombat

Üresek maradnak a „büdös házak”

Az eddig megvizsgált lakók közül senkinek sem károsodott az egészsége

A Katonai Orvostudományi Akadémia (VMA) szakemberei megállapították, hogy az úgynevezett „büdös házak” lakóinak nem károsodott az egészsége. Ennek ellenére a lakóknak nem kellene visszaköltözniük lakásukba, hogy ne tegyék ki magukat ismételten a mérgező környezetnek, tanácsolták a szakemberek.

Lapunk pénteki számában írtunk arról, hogy a belgrádi Mileva Marić Einstein utcában két lakótömbben fenollal való szennyezést mutattak ki. A szakértők szerint valószínűleg a betonzsalu-leválasztó folyadék okozta a szennyezést. A szóban forgó lakótömbökből eddig 92 család, azaz nagyjából 220 személy költözött el, ők a Szerbiai Építési Igazgatóság költségére béreltek lakást. A kipárolgó fenol belélegzése általában a légzőszervek irritációját okozza, valamint az idegrendszer és egyéb szervek is károsodhatnak.

A VMA laboratóriumában eddig 130 lakó vizeletmintáját vizsgálták meg. Felüknél a fenol jelenléte a megengedett határ alatt alakult, a többieknél viszont túllépte a megengedett határértéket, nyilatkozta tegnap Slavica Vučinić, az intézmény toxikológiai osztályának vezetője.

– A lakók vizeletében kimutatott fenol és egyéb vegyi anyagok párolgásra hajlamos szerves anyagok, és ezekkel valójában minden ember napi szinten találkozik, érintkezik. A mai világban, ahol vegyi anyagok vesznek körül bennünket, ezt nem lehet elkerülni. Egyetlen lakó egészségügyi állapotának tekintetében sem figyelhető meg rendellenesség. Senki esetében nem beszélhetünk akkut mérgezésről. Persze az aggodalom jogos, hiszen olyan vegyi anyagokról van szó, amelyek hosszú távon súlyosan károsíthatják az egészséget, akár rákos elváltozást is okozhatnak – magyarázta Vučinić.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a fenol és a hasonló vegyi anyagok mennyi idő után okozhatnak súlyosabb betegséget, a szakember elmondta, legalább két évet követően.

Az Ekosekund vállalat forgalmazta betonzsalu-leválasztó folyadékot, amely feltehetőleg a mérgezést okozta, átmenetileg kivonták a forgalomból. A környezetvédelmi felügyelőségben elmondták, a vállalat azután kaphat engedélyt a termék árusítására, miután benyújtotta a bizonylatot a felügyelőségnek, hogy a terméket akkreditált laboratóriumban vizsgálták meg. Amint megérkezik a bizonylat, a felügyelőség azonnal közzé teszi azt, közölte Željko Pantelić, a felügyelőség munkatársa.