2024. május 5., vasárnap

Kijev: Orosz helikopterek ukrán határőrökre lőttek

Tíz orosz deszantost vettek őrizetbe – Sürgős erősítést kérnek az Ilovajszknál harcolók

Kijevi közlés szerint orosz Mi24-es katonai helikopterek tüzet nyitottak ukrán határőrökre a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, négy határőr meghalt, három megsebesült. Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője tegnap azt mondta, hogy a Luhanszk megyei Kraszna Talivka településnél orosz katonák próbáltak behatolni Ukrajna területére. Szavai szerint a határőrök harcba bocsátkoztak velük, az orosz helikopterek akkor lőttek ki rájuk rakétákat. Hozzátette, hogy ilyen támadás most először fordult elő a kelet-ukrajnai harcok alatt Oroszország részéről. A diverziós felderítő orosz csapat behatolását sikerült megakadályozni, köszönhetően annak, hogy a megtámadott határőrök erősítést kaptak – mondta a szóvivő.

Megerősítette, hogy tíz orosz deszantost vett őrizetbe a biztonsági szolgálat (SZBU) a Donyeck megyei Amvroszijivka térségében. A deszantosok előző nap hatoltak be Oroszországból Ukrajna területére katonai járműveken. Állításuk szerint csak a hadosztály tisztikarában tudták, hogy Ukrajnába küldik a konvojt, a katonáknak azt mondták, hadgyakorlatra mennek. Liszenko hangsúlyozta, hogy a tíz orosz deszantost nem foglyul ejtették, hanem őrizetbe vették. A szóvivő felhívást intézet az orosz katonák hozzátartozóihoz, arra kérve őket, mindenáron tudják meg, hol szolgálnak családtagjaik, mert „sokan közülük Ukrajnában halnak meg”.

Közben a Donyecktől nem messze lévő Ilovajszk városánál harcoló Dnyipro1 önkéntes alakulat parancsnoka sürgette, hogy az ukrán erők küldjenek nehézfegyverzetet a támogatásukra. Volodimir Paraszjuk közölte, enélkül képtelen kitörni a szakadárok gyűrűjéből. Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka szintén sürgős erősítést kért Ilovajszkhoz.

Liszenko ugyanakkor cáfolta, hogy körbezárták volna a szeparatisták az ukrán katonákat Ilovajszknál. Szavai szerint csapatátcsoportosítás zajlik, és folytatják a harcot a kelet-ukrajnai települések „felszabadításáért”. Cáfolta azt is, hogy fel akarnák adni állásaikat Ilovajszknál.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a szakadár fegyveresek és az orosz katonák fokozták harci tevékenységeiket Donyeck megye keleti és déli részénél, valamint az ukránorosz határ mentén, ahol egyre több támadás éri az ukrán fegyveres erőket. A leghevesebb harcok jelenleg Ilovajszknál és a Luhanszk megyei Hrjascsuvate településeknél zajlanak.

Moszkva: A katonák véletlenül lépték át az ukrán határt

Az orosz katonák véletlenül lépték át az ukrán határt, és elfogásukkor nem tanúsítottak ellenállást – közölték az orosz védelmi minisztériumban. Eszerint „az említett katonák valóban járőröztek az oroszukrán határszakaszon, átlépték azt, valószínűleg véletlenül, egy berendezések nélküli, jelöletlen részen. Amennyire tudom, nem tanúsítottak ellenállást az ukrán hadsereggel szemben, amely elfogta őket – tette hozzá egy névtelenségét kérő minisztériumi illetékes.