2024. május 1., szerda

Útfelújítás európai uniós támogatással

A gyálai határátkelőhöz vezető aszfaltút felújítását végzik Szanád és Törökkanizsa között

Szanád és Törökkanizsa között gyors ütemben folyik a regionális bánáti főút aszfaltozása. A Vojput munkásai és erőgépei új, hat centiméter vastag aszfaltburkolatot húznak a régi, elhasználódott, helyenként már kátyús és sokat foltozott úttestre. Az útfelújítás ezen az útszakaszon része egy nagyobb, tavaly kezdődött határon átnyúló szerb–magyar IPA együttműködési projektumnak, amelynek teljes költségvetése megközelíti az 1,5 millió eurót. Az EU előcsatlakozási alapjából finanszírozott és 2015. április 30-áig tartó projektum fő célja a Gyála és Tiszasziget közti, valamint a szerbiai oldalon a nemzetközi határátkelő felé vezető, a két országot összekötő fontos útvonal felújítása.

Hétfőn délelőtt Csókára látogatott dr. Slobodan Puzović, a tartományi urbanisztikai és környezetvédelmi titkárság titkára és helyettese Dobai János, valamint a Tartományi Urbanisztikai Intézet igazgatója, Vladimir Zelenović és a munkálatokat felügyelő Eurorgardi Group cég vezetői. Az IPA-projektum szerbiai partnere, az építészeti intézet közvállalat írta ki a pályázatot az útfelújításra, amelyet a Vojput nyert meg, és ez a cég végezheti a kivitelezést. Amint azt Zelenović elmondta, a projektumból Szerbia részesedése mintegy 850 000 euró. A pénz kisebb részét a gyálai határátkelő előtti bekötőút környékének rendezésére, az vízelvezető árkok kitisztítására és a közlekedési jelek felújítására fordítják.

– Mivel a Törökkanizsa és a Gyála közötti utat nem túl régen újították fel, a rendelkezésre álló pénzt a nagyon rossz állapotban lévő Szanád és Törökkanizsa közötti útszakasz szanálására sikerült átirányítani. A csókai és törökkanizsai községekhez tartozó forgalmas és töredezett burkolatú útszakaszból mintegy 2,5 kilométer felújítását tudjuk elvégezni a rossz idő beálltáig – mondta el Zelenović.– Mivel a munkálatok kivitelezésére kiírt pályázaton a Vojput kedvezőbb ajánlatot adott, mint amennyi elő volt irányozva, a tervezettnél 600–700 méterrel hosszabb szakaszon végezhetjük el az út aszfaltozását Törökkanizsa irányába. Jut továbbá valamennyi pénz, mintegy 160 000 euró a magyarkanizsai tiszai határátkelő korszerűsítési munkálatainak a támogatására is – hangsúlyozta Zelenović, aki kiemelte és megköszönte a tartományi kormány és a fejlesztési alap segítségét az útfelújítás eszközeinek az előteremtésében. Mint ismeretes, az IPA-projektumok nyerteseinek rendelkezniük kell a pályázat finanszírozásához szükséges pénzzel, amelynek 15 százaléka önrész, tehát a munkálatok elszámolása után sem kapja vissza a beruházó.

Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere a községházán fogadta a tartományi titkárság és urbanisztikai intézet, valamint a Vojput és a munkálatok felügyeletét végző újvidéki cég képviselőit, majd együtt meglátogatták a Szanád és Törökkanizsa között folyó aszfaltozási munkálatokat, ahol Slobodan Puzović elmondta, hogy a tartomány infrastruktúrájának, azon belül is az úthálózat fejlesztése kiemelt fontosságú és a tartományi kormány minden segítséget megad az ilyen és ehhez hasonló projektumok sikeres kivitelezéséhez.

A most folyamatban lévő útfelújítás nem csak az Észak-Bánáti Körzetben élő polgárok számára nagy jelentőségű, hiszen a rendkívül nagy forgalmat lebonyolító határátkelő felé vezető útról van szó. Gyorsabbá és biztonságosabbá válik a személy- és áruforgalom, ami a viszonylag gazdaságilag elmaradt térség fejlődése szempontjából sem mellékes – emelte ki az felújítási munkálatok megtekintése alkalmával Balázs Ferenc polgármester.