2024. május 4., szombat

„Tijana-törvény”

A meggyilkolt lány édesapja törvénymódosítást javasol

Igor Jurić, a néhány hete meggyilkolt Tijana Jurić édesapja Gojko Radićnak, a Szerb Haladó Párt alelnökének továbbította a belügyi szervek munkáját szabályozó törvény módosítására tett javaslatait, abban a reményben, hogy az mielőbb a köztársasági parlament képviselői elé kerül. Gojko Radić megígérte, hogy ezért mindent meg fog tenni.

Mint az édesapa a Bajmok.co honlapnak nyilatkozta, azt az információt kapta, hogy az egyik szerbiai bulvárlap pénzeli Dragan Đurić ügyvédjét, Viktor Gostiljacot, azonban ameddig erről nincsenek kézzelfogható bizonyítékok a kezében, nem kívánja nyilvánosságra hozni, pontosan ki is áll a háttérben, s kijelentette, a család is ügyvédet fogad, mégpedig egy nőt, aki egyben édesanya is. Elmondta, hogy szeptember közepén indul be az a honlap, ahol közzétesznek minden információt, arról, hogy a lánya eltűnése óta mi minden történt, de külön figyelmet fordítanak a tárgyalás menetére és az eltűnt személyekkel is külön foglalkoznak.

– Habár sokak nem fognak egyetérteni velem, de kezdeményezni fogom, hogy mindegyik regisztrált pedofil személy egy külön honlapon szerepeljen, ahol közzétesszük a fényképüket, mert a szülőknek és a gyerekeknek tudniuk kell, kik ezek az emberek és ha szükséges, ennek érdekében aláírásgyűjtésbe is kezdünk – jelentette ki Igor Jurić. Mint hozzátette, a zombori polgármesterrel is felvette a kapcsolatot, azt kérve tőle, hogy azon a helyen, ahol rábukkantak lánya holttestére, egy emlékközpontot hozzanak létre, mely egyben sportpályás kirándulóhely is lenne. A megvalósításra az Európai Uniónál fog pályázni.

Gojko Radićhoz intézett levelében az édesapa úgy fogalmazott, a történtek után nagyon fontosnak érzi, hogy aktívabban részt vállaljon a társadalmi életben és segítsen azt jobbá tenni, ezért is fordul hozzá segítségért. Mint írja, az eltűnt személyekkel kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy eleve a törvényben nem szánnak nekik elég nagy figyelmet és jelentőséget. A rendőrségről szóló törvény 72. cikkelyében a keresés megindításának egyik oka lehet, ha valaki eltűnik, a keresést pedig a belügyminisztérium indítja el, azonban sehol sincs pontosan meghatározva, hogy kit lehet eltűnt személynek nyilvánítani és ki jelentheti be az eltűnést. Nincs szabályzat arra vonatkozóan, amely leírná az eltűnt személy utáni kutatás fogalmát, sem az eltűnt személy után kiadott körözésre vonatkozó operatív, technikai, adminisztratív vagy jogi kereteket, időkorlátokat.

Mint Igor Jurić írta, egyes helyeken 24, máshol 48, sőt egyes városokban 72 óra elteltével lehet csak valaki eltűnését bejelenteni, hogy azzal egyáltalán a rendőrség foglalkozni kezdjen, emellett a különböző rendőrállomásokon maga a rendőrségi eljárás is eltér egymástól. A fentiekre hivatkozva a meggyilkolt lány édesapja azt javasolja, hogy érdemes lenne elgondolkodni egy teljesen új törvény meghozásáról, mely az eltűnt személyekre és keresésükre vonatkozna, valamint pontosítani kellene a törvényi rendeleteket, amelyek ehhez kapcsolódnak.