2024. május 3., péntek

Szexuális oktatás a vajdasági középiskolákban

Ősztől 66 tartományi középiskolában vezetik be az új tantárgyat

A Reprodukciós egészségügyi nevelés elnevezésű projektum keretében tavaly szeptemberben tíz vajdasági középiskolában vezették be a szexuális nevelés nevű tantárgyat. Kidolgoztak egy tankönyvet, melynek anyagát nőgyógyász, pszichológus és járványügyi szakorvosokból álló munkacsoport állította össze és folyamatban van egy intim szótár megjelentetése is. A Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság egyelőre kísérleti jellegűnek szánta a projektumot, most rendszeresítik a vajdasági középiskolák nagy részében. A titkárság pályázatán sikeresen szereplő 66 középiskolában műhelymunka keretein belül bevezetik a szexuális oktatást. Marinika Tepić tartományi sport- és ifjúságügyi titkár és az iskolák igazgatói kedden aláírták a program finanszírozásáról szóló szerződéseket.

– A kísérleti jellegű oktatás után a vártnál jóval nagyobb érdeklődést mutattak a középiskolák. Azokban az oktatási intézményekben, ahol kisebbségi nyelven folyik az oktatás, biztosítani fogjuk, hogy a szexuális nevelés is az adott kisebbség nyelvén történjen. Vajdaság mindegyik hivatalos használatban levő nyelvére lefordítják a tankönyveket. 20 millió dinárt kértünk a program megvalósítására, meg is kaptuk. Minden középiskola 80 ezer dinárt kap a szükséges felszerelés beszerzésére. Az iskolákban már alkalmazásban levő tanárok havi 15 ezer dinárt, a vendégtanárok pedig 20 ezer dinárt kapnak – nyilatkozta Tepić.

Kormányos Róbert, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója elmondta, hogy céljuk az információátadással megelőzni a problémákat.

– A középiskolás korosztállyal foglalkozó pedagógusok gyakran találkoznak olyan gondokkal, amelyekkel a serdülőkorú diákok az élet korai szakaszában szembesülnek. A szociális és védelmi központok visszajelzései és a velük való együttműködés azt bizonyítja, hogy a változó világ sok olyan új dolgot hozott, amellyekkel a szülők nem igazán vannak tisztában, a diákoknak pedig valahonnan releváns információkhoz kell jutniuk. A legjobb hely erre az iskola és persze egy jó program is szükséges. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban biztosítjuk a magyar nyelven folyó szexuális oktatást – szögezte le Kormányos.

– Felmérést végeztünk a gyerekek között és nagyon nagy volt az érdeklődés. A tananyag egy részét lehetne oktatni általános iskolában is, de a fiatalok lelki világával foglalkozó részre a középiskolában nagyon nagy szükség van. Örülök, hogy a második osztályos tanulókat választották, mert nekik van pszichológia tantárgyuk a gimnáziumban. A szexuális oktatást heti egy alkalommal műhelymunkák keretében bonyolítjuk le a Zentai Gimnáziumban. Fakultatív oktatás keretein belül biológus és pszichológus fog foglalkozni a diákokkal. A gimnáziumban két nyelven folyik az oktatás és természetesen szerb, illetve magyar nyelven is megszervezzük a szexuális oktatást – mondta Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója.