2024. május 5., vasárnap

Putyin és Porosenko elbeszéltek egymás mellett

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök „elbeszéltek egymás mellett” a minszki csúcstalálkozón, holott ugyanazon a nyelven, oroszul szólaltak meg – kommentálta a fehérorosz fővárosban elhangzottakat a Kommerszant. Egy másik orosz napilap, a Nyezaviszimaja Gazeta szerint a két elnök, ha nem is hallgattatta el a fegyvereket, legalább elindította a tárgyalásokat. Egyébként Putyin és Porosenko kedden késő este kezdődött négyszemközti megbeszélésére nem engedték be az újságírókat.

A Kommerszant tudósítója szerint a csúcstalálkozó után Oroszország és Ukrajna, valamint a két ország vezetői sokkal távolabb kerültek egymástól, mint előtte voltak. Andrej Kolesznyikov szerint az orosz és az ukrán elnök sem mondott semmi újat a minszki plenáris tanácskozáson. Putyin bírálta Ukrajna uniós társulási megállapodását, ugyanazokkal a kifejezésekkel és ugyanazt hangsúlyozva, mint amikor Viktor Janukoviccsal, a februárban megbuktatott ukrán államfővel beszélt csaknem egy éve.

Porosenko egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Ukrajnának az EU-hoz történő csatlakozása, így a társult tagságról július 27-én aláírt megállapodása visszafordíthatatlan, és arról nem, csak a jövőbeni együttműködésről kíván tárgyalni az oroszfehérorosz–kazah vámunióval.

Porosenko az országok területi egységének tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet, beleértve Ukrajnát is, és a Krím visszaadását követelte. Putyin így az orosz hatalom számára a Krím elcsatolása ugyancsak „befejezett történet”, mint Ukrajna számára a döntés az uniós csatlakozási folyamat mellett.

A Kommerszant kiemelte, hogy Aljakszandr Lukasenkához olyan vendégek érkeztek Brüsszelből, akik mind a mai napig az utolsó európai diktátornak tartják a fehérorosz elnököt, és ellene, valamint országa ellen politikai és gazdasági büntetőintézkedéseket foganatosítottak. A Nyezaviszimaja Gazeta kommentárja arra hívta fel a figyelmet, hogy „mint azt várni lehetett, a találkozót követően sem maradt abba Donyeck és Luhanszk lövetése, és a délkelet-ukrajnai felkelők sem tették le a fegyvert. Mindazonáltal a tárgyalások, még ha gazdasági jelleggel is, de elkezdődtek”.

A késő éjszakába nyúló oroszukrán elnöki megbeszélés után bejelentették, hogy felújítják az ukrán válság rendezésén munkálkodó, az EBESZ, Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoport tevékenységét. A tárgyalások helyszíne szintén Minszk lesz.