2024. május 3., péntek

A palicsi olimpiáról magyar olimpikonokkal

A hétvégén Palicson és Szabadkán vendégeskedtek a Magyar Olimpiai Akadémia tagjai, köztük több egykori magyar olimpikon is. A résztvevőket szombaton fogadták a szabadkai városházán, ellátogattak a Szabadkai Városi Múzeumba, vasárnap pedig megkoszorúzták Vermes Lajos és Đuro Stantić sírját, délelőtt 9 órai kezdettel az előolimpiákról szóló tanácskozást tartottak a palicsi Kisvendéglő Paligo Palus termében – a szomszédos teremben egy Vermes Lajosról szóló alkalmi kiállítás is megtekinthető volt –, kora délután pedig szórakoztató megmérettetésben vettek részt a Bagolyvárnál.

Olyan egykori olimpikonok látogattak Szabadkára, mint Ságiné Rejtő Ildikó többször olimpiai arany-, ezüst- és bronzérmes tőrvívó, aki 1960 és 1976 között öt olimpián szerepelt, Mohácsi Ferenc 1956-os olimpiai bronzérmes kajakozó, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai arany- és ezüstérmes tőrvívó, Varga János 1964-es olimpiai bajnok birkózó, illetve Vaskúti István 1980-as olimpiai bajnok kajakozó.

A MOA tagsága a Palicsi Olimpia egyesület vezetőjének, Valihora Istvánnak a meghívására érkezett Palicsra, az akadémia kihelyezett tanácskozásának az volt a célja, hogy hivatalosan is elismerjék a palicsi olimpiát előolimpiának. A vasárnapi tanácskozást a MOA alelnöke, dr. Szakály Sándor és a palicsi helyi közösség alelnök asszonya, Nagy Katalin nyitotta meg. Dr. Szikora Katalin, a MOA tanácstagja tartotta az első előadást A XIX. századi előolimpiák címmel, majd Dr. Printz János, aki szintén MOA-tanácstag Olimpiai körök Magyarországon című munkáját mutatta be. Ezután Vaskúti István olimpiai bajnok mutatta be a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületét, majd Valihora tartotta meg A palicsi olimpia és hozadéka című előadását, a tanácskozás pedig Szabó Hangya Lilla egyetemi hallgató Szabadka, a sportok városa című előadásával zárult.
Pár órával később, egy ebédszünetet követően érdekes versengésben vehettek részt a vendégek a Bagolyvár tövében. A helyből távolugrást, súlylökést, kerékhajtást is magában foglaló vidám játszadozást követően a MOA tagjai és a jelen lévő egykori olimpikonok útra keltek, elhagyták Palicsot.