2024. május 8., szerda

Tenisz: Csak egy meglepetés a nyitányon

Novak Đoković az argentin Diego Schwartzmant, Jelena Janković Bojana Jovanovskit győzte le könnyen – Az éjjel rajtolt Ivanović, Krajinović és Krunić, ma Lajović is a pályán – Kiesett Babos T

Két kanadai lány, Sharon Fichman és Alexandra Wozniak gyors vereségével kezdődött meg New Yorkban a US Open. A további műsorban is csak egy meglepetés történt, bár több kimondott esélyes is alaposan megizzadt a továbbjutásért. Két szerbiai, Novak Đoković és Jelena Janković esetében a győzelem egy pillanatra sem volt kérdéses, viszont Bojana Jovanovski már kiesett, hisz éppen idősebb honfitársnőjével találta magát szemben. Magyar már nincs a mezőnyben, Babos Tímea ugyanis, habár kemény ellenállást tanúsított a cseh Lucie Šafarovával szemben, a papírformának megfelelően már ki is esett.

Đoković a napi műsor zárómeccsén kétszer ugyan elveszítette az adogatást, viszont nem játszott rosszul a jól adogató és fürge argentin Diego Schwartzman ellen, és másfél órás egyenlőtlen csata után jutott a második körbe, amelyben a francia veterán Paul-Henri Mathieu lesz az ellenfele. Novak és Mathieu hatszor már játszottak, a szerb 5:1-re vezet, az egyetlen vereséget még 19 évesen, a 2006-os párizsi teremtornán szenvedte el. Janković és Jovanovski meccse is egyenlőtlen erőpróba volt, amelyben a tapasztalat könnyedén kerekedett felül. Janković a 2. fordulóban hatodszor mérkőzik a bolgár Cvetana Pironkovával, akitől még egyszer sem veszített.

Az este és éjjel még három szerbiai lépett pályára. A 8. kiemelt Ana Ivanović az amerikai Alison Riskevel, a nagy tornákon újonc Filip Krajinović a szintén amerikai Tim Smyczekkel, és a New Yorkban másodízben fő táblás Aleksandra Krunić a lengyel Katrzyna Piterrel játszott a 2. fordulóért, míg Dušan Lajović csak ma rajtol, és a lengyel Jerzy Janowicz lesz az ellenfele. Valószínűleg nem jutnak valamennyien tovább, de van rá kilátás, hogy a többségük legalább még egy meccs jogát kivívja, Krajinović esetében pedig az éjjeli győzelemnek legfontosabb velejárója az lenne, hogy a zombori nagyot ugrana a ranglistán és végre bejutna a száz legjobb közé.

A nap egyetlen meglepetése a horvát veterán Mirjana Lučić győzelme a magasan rangsorolt és kivételes tehetségnek tartott spanyol Garbine Muguruza ellen. Sok más favorit, például Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga, Fernando Verdasco, Angelique Kerber, Simona Halep, Venus Williams és Caroline Wozniacki csak végső erőfeszítés árán vette az első akadályt, és Marija Sarapova is a meccs kezdetén nagy gondban volt honfitársnője, Marija Kirilenko ellen, aki break előnnyel vezetett 4:3-ig, azután viszont már egyetlen játékot sem nyert. A feltételezettnél több munka várt az Sara Erranira, az olasz azonban időben állt meg a lejtőn és a második játszmában 1:5-ről zsinórban hat játékot nyert a belga Flipkensszel szemben.

Tsonga két ásszal akadályozta meg az argentin Juan Monacot, hogy 2:1-re vezessen, Murray a negyedik játszmában, izomgörcsökkel bajlódva fordított 3:5-ről a holland Robin Haase ellen, Halep pedig a teljesen ismeretlen amerikai főiskolás bajnok Danielle Rose Collinstól veszítette el az első játszmát, aki mától harmadéves hallgatóként újra a Virginia egyetem előadásait látogatja, de, különösen a román dicsérő szavai után, kilátásba helyezte, hogy az oklevél megszerzése után profi teniszezőnek csap fel.

A comoi challengeren Viktor Troicki táblára jutott, és az 1. fordulóban ma a bosnyák Mirza Bašić lesz az ellenfele. Ugyanott Ilija Bozoljac a rajton az olasz Marco Cecchinatóval játszott és két játszmában nyert.

Novak mindig Roger előtt

Ana Ivanović: Novakot négyéves korom óta ismerem, ezért mindig és mindenütt őt tartom esélyesnek Federerrel szemben.

Andre Agassi: Engem meglepett, hogy Roger az idén is nagyszerűen játszik, mégis azt gondolom, hogy néhány meccs után Novak ritmusba lendül, nagyon veszélyes lesz és Rogert legyőzi a döntőben.

Boris Becker: Mint ahogyan salakon sose fogadnék Nadal, füvön pedig Federer ellen, kemény borításon mindig Đokovićra tenném a pénzem.