2024. május 3., péntek

Kostić, a jótevő

A gazdag üzletember segít a bajba jutott vállalatok átszervezésében

Miodrag Kostić, az MK Group tulajdonosa és a Vállalkozók Klubjának elnöke kijelentette, hogy elfogadja Aleksandar Vučić miniszterelnök segélykérő felhívását, és segíteni fog néhány veszteségesen működő vállalat átszervezésében. Kostić a NIN hetilapnak azt nyilatkozta, hogy a miniszterelnök rendelkezésére áll, de nem pályázik igazgatói állásokra, csupán az igazgató- és felügyelőbizottság tagjaként kíván segíteni.

– Én nem lehetek igazgató, de tanácsadóként szívesen segítek. Az MK Groupban az elmúlt 20 évben nem foglalkoztam operatív feladatokkal, csak a cég vízióját építettem. Segíthetek a bajba jutott vállalatok stratégiájának a kidolgozásában és a menedzsment megválasztásában – mondta Kostić, aki nem akarta részletezni, hogy melyik vállalatokról van szó, de kifejezte elvárását, hogy az adott cégnek több mint 5 ezer foglalkoztatottja kell hogy legyen, és több millió eurós bevétellel kell rendelkeznie.

– Ha egy olyan vállalatot vezetek, amelynek évente 700 millió eurós bevétele és 5 ezer alkalmazottja van, akkor nem vagyok megfelelő személy arra, hogy egy 200 dolgozóval működő kiscéget ellenőrizgessek – mondta a tehetős üzletember.

Az MK Group tulajdonosa emlékeztetett arra, hogy Milan Beko üzletember is készen áll a Szerbiai Vasútak operatív feladatainak elvégzésére. Kostić szerint Beko kiváló választás és az irányítása alatt a kedvező eredmények hamar megmutatkoznak majd.

– Én lennék a legboldogabb, ha a cégem olyan szakemberek közül válogathatna mint amilyenek Bekónak vannak. Mi nem vásároljuk meg a bajba jutott vállalatokat. Nincs mit veszíteni, csak nyerni lehet. Adjanak egy évet és ha nem tudok felmutatni eredményt, akkor váltsanak le – mondta Kostić.

Az üzletember szerint Željko Sertićnek megvannak a feltételei ahhoz, hogy jó gazdasági miniszter legyen, mivel a gazdasági kamarában jelentős tapasztalatra tett szert. Kostić megnevezte a szerbiai gazdaság három legnagyobb problémáját: hatalmas munkanélküliség, a finanszírozás feltételei nem megfelelőek, valamint a sok munkaerő-felesleggel megterhelt hatalmasra dagadt közszféra. Két-három hónapot kell adni Sertićnek és azután várhatjuk az eredményeket – kommentálta Kostić az új gazdasági miniszter kinevezését.