2024. május 3., péntek

Vádaskodás a „büdös házak” ügyében

A Szerbiai Építési Igazgatóság (SZÉI) kitart amellett, hogy az Ekosekund vállalat által gyártott betonzsalu-leválasztó folyadék okozta a belgrádi Mileva Marić Einstein utcában két lakóház fenollal való szennyezettségét, az Ekosekund viszont abbéli álláspontjától nem tér el, hogy a termék minden követelménynek megfelel.

A SZÉI nem ért egyet az Ekosekund illetékeseinek állításával, hogy a szóban forgó épületekben más okozta a fenollal való szennyezettséget, valamint az elviselhetetlen bűzt, közölték tegnap a SZÉI-ben.

– A Vinča Intézet fizikai-kémiai laboratóriumában elvégzett vizsgálatok minden kétséget kizáróan alátámasztották, hogy a szóban forgó lakóépületekben az Ekosekund által gyártott betonzsalu-leválasztó folyadékból kezdett el kipárologni a fenol. Az épületek falának betonburkolatában talált vegyi anyagok meggyeznek azokkal, amelyek az Ekosekund betonzsalu-leválasztó folyadékában vannak. Nem állítjuk azt, hogy a vállalat egyik betonzsalu-leválasztó folyadéka sem felel meg a követelményeknek, a 2012 októbere és 2013 márciusa között a szóban forgó épületek építése során használt azonban biztosan nem. Egyébként ugyanerre a problémára panaszkodott hat beruházó másik öt belgrádi lakótömb vonatkozásában. Azokban is az Ekosekund betonzsalu-leválasztó folyadékát használták az építkezés során – fogalmaznak az igazgatóság közleményében.

A SZÉI arra kéri az illetékes intézményeket, hogy komolyan álljanak hozzá az ügyhöz, és járuljanak hozzá a probléma megoldásához. Az igazgatóság kérvényezni fogja, hogy az illetékesek állapítsák meg a felelősséget az értékesítési láncban.

Radivoje Petrović, az Ekosekund igazgatója tegnap korábban sajtótájékoztatón arról biztosította a közvéleményt, hogy a vitatott betonzsalu-leválasztó folyadék semmiféleképpen nem okozhatta a lakótömbök fenollal való szennyezettségét. A vállalat a Mileva Marić Einstein utcában építkező kivitelezőknek egyetlen liter betonzsalu-leválasztó folyadékot sem adott el, állítja Petrović.

– A betonzsalu-leválasztó folyadékot olajok újrahasznosításával állítják elő. Szagtalan folyadékról van szó, amelyet a betonkonstrukciókhoz használnak a kivitelezők, és nem a falak vagy a mennyezet átkenéséhez. A Mileva Marić Einstein utcában nem a betonzsalu-leválasztó folyadék okozta a szennyezést és a lakók mérgezését. Termékünket a felügyelőség kérésére megvizsgálták, és úgy találták, hogy azzal minden rendben van – magyarázta Petrović.

A témához kapcsolódóan Zorana Mihajlović építési miniszter is vizsgálatot helyezett kilátásba, amely azonban csak akkor valósulhat meg, ha már minden lakó elköltözött a két lakótömbből. Azt követően állapíthatják meg az illetékesek, hogy kit terhel a felelősség, mondta Mihajlović, aki nem tartja kizártnak, hogy a két lakótömbbe soha többé nem térhetnek vissza a lakók.

Arról, hogy ki téríti meg a lakástulajdonosok kárát, egyelőre senki nem nyilatkozott. A szóban forgó, újonnan épített lakótömbökbe az idén január elején költöztek be a lakók. A Katonai Orvostudományi Akadémia (VMA) szakemberei hétfőn közölték, hogy az úgynevezett „büdös házak” lakóinak nem károsodott az egészsége. A VMA laboratóriumában a 220 lakó közül eddig 130 személy vizeletmintáját vizsgálták meg. Felüknél a fenol jelenléte a megengedett határ alatt alakult, a többieknél viszont túllépte a megengedett határértéket.