2024. május 5., vasárnap

Szíriában is lecsaphatnak a kalifátusra

Hiába alakította meg az új kormányt Bassár el-Aszad szíriai elnök, a Nyugat rokonszenvét nem nyerte el. A nyugati hatalmak továbbra is abban érdekeltek, hogy Aszad távozzon, és helyére más kerüljön a 2011 óta polgárháború dúlta országban.

Aszadot júniusban választották újra (hét évre) államfővé. Az új kormány kinevezése ennek a folyamatnak a lezárását jelenti. A kormánytagok szerdán ismertetett listáján sok régi név szerepel. A 29 minisztérium közül csak tíz élén történt ugyanis csere. A legfontosabb tárcák vezetői megtartották eddigi helyüket, közöttük Valíd Moallem külügyminiszter és Fahad Dszászim al-Freidzs védelmi miniszter is. Váel Nadír el-Haláki kormányfő szintén marad. Az igazi hatalom azonban továbbra is az államfő kezében összpontosul.

Az új kormány hatásköre legfeljebb az ország felére terjed ki, a többit ugyanis az Aszad-rezsim ellen 2011 tavasza óta harcoló lázadók ellenőrzik. A legnagyobb területeket a szunnita fanatikusokból álló Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei tartják megszállva. Kelet-Szíriában mindenütt ők parancsolnak, sőt június óta a szomszédos Irakban is hatalmas térségeket vontak ellenőrzésük alá. Ezeken a területeken az IÁ saját államot, iszlám kalifátust kiáltott ki, amelynek határát jelentősen ki akarja szélesíteni.

Irak, Szíria és a Nyugat azonban véget akar vetni az IÁ terjeszkedésének, s mielőbb fel szeretné számolni a terrorszervezet csaknem ötvenezer – kiválóan képzett – fegyverest számláló hadseregét és a kalifátust is. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter közölte: kormánya mindenkivel, még a Nyugattal is hajlandó együttműködni az IÁ elleni harcban, ha a leendő partnerek tiszteletben tartják országa függetlenségét, és elfogadják annak jelenlegi vezetését.  Moallem azt is mondta, hogy az IÁ szíriai állásai ellen tervezett külföldi csapásokról előzőleg Damaszkusszal kell egyeztetni, különben a kormány és Aszad elnök az ország elleni agressziónak tekinti a beavatkozást.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azonban továbbra is elutasítja az együttműködést az Aszad-rezsimmel. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor megerősítette: az USA jelenleg épp azt mérlegeli, hogy szíriai területen is légicsapásokat mér IÁ erőire. Sem erről, sem másról azonban nem hajlandó egyeztetni Aszadékkal.

Szinte biztosra vehető, hogy az USA az irakiszíriai határ mindkét oldalán lecsap a terrorszervezetre. Az amerikai légierő augusztus 8-a óta már több mint száz légicsapást hajtott végre az IÁ iraki állásai ellen, de Szíriában nem támadta a terrorszervezet célpontjait.

Barack Obama amerikai elnök már engedélyezte a kémrepüléseket Szíria légterében. A felderítő akcióknak egyetlen céljuk van: az IÁ elleni légicsapások előkészítése.