2024. május 3., péntek

Vb-bravúrról maradt le a válogatott

Egervári Sándor szerint a magyar csapat negyeddöntős lehetett volna Brazíliában

A rossz emlékű, 1986-os mexikói világbajnokság óta nem jutott ki a magyar labdarúgó-válogatott világ-, illetve Európa-bajnokságra, részsikerként is csak egy 1996-os olimpiai szereplést, illetve egy 1:12-es gólkülönbséggel végződött jugoszlávok elleni vb-pótselejtezőt tudott felmutatni a szakma.

Ezek után Egervári Sándor egykori szövetségi kapitány bicskanyitogató kijelentést tett, szerinte a magyar csapat a görögök világbajnoki csoportjából továbbjutott volna a brazíliai vébén, és a nyolcaddöntőben Costa Rica ellen is győzelmi esélye lehetett volna.

„Kétségtelen, hogy Costa Ricával mérkőztünk egykor az U20-as vb bronzmeccsén és nyertünk is büntetőkkel. Közel voltunk hozzájuk, szerintem egy mostani vb-találkozón is lett volna minimális esélyünk ellenük, biztosan nem vertek volna tönkre minket, mint a hollandok. Előtte abból a görögös csoportból tovább is juthattunk volna. Ezek persze csak feltételezések, de nem féltettem volna a magyar válogatottat” – mondta.

Az exkapitánynak akad még egy terve, amelyet állítása szerint a Magyar Labdarúgó-szövetség vezetésének is előterjesztett, de a gondolat magva nem hullott termőtalajra. Azt mondta, azokat a válogatott futballistákat, akik külföldön nem jutnak játéklehetőséghez, haza kellene hozni, és olyan csapatban szerepeltetni, ahol állandó játéklehetőséghez jutnak. „A csellengő játékosokat, mint Pintér Ádám, Koman Vladimir vagy Németh Krisztián, haza kellene hozni és felkészíteni, mint régen a Honvédba vagy a Steauában történt ” – javasolta.

Volt hasonló terve egykoron Mocsai Lajosnak is, aki úgy vélte, a férfi kézilabda-válogatott akkor lehet sikeres, hogy a legjobbak itthon játszanak. Így került Veszprémbe anno Laluska Balázs és Schuch Timuzsin, de Mocsai mostanában is gondolkodott hasonlón, ám a budapesti sztárcsapat építése különböző okok miatt kútba esett.

De futballban ez igencsak merész és elvetemült gondolat lenne. Magyarországon még egy külföldön kispadozó honfitárs is megfizethetetlen általában, akkor képzeljünk el tizenegy ilyen játékost! Még a Fradinak is örülnie kell, hogy Gera Zoltán hazai levezetést tervezett, így aztán a félháznyi közönség megcsodálhatta a Nyíregyháza elleni első, új stadionban lejátszott bajnokin az egykori Premier League-sztár bombagólját. A Fradi nem áll rosszul a bajnokságban, a vasárnapi, MTK elleni örökrangadón is esélyes lesz, főleg úgy, hogy a kék-fehérek most futottak bele egy óriási, 5:0-s zakóba Székesfehérváron.

A Videoton továbbra is százszázalékos, Joan Carrillo pályaedzőből főnökké való kinevezése eddig az évad legnagyobb húzása volt. Még a válogatott védő, Juhász Roland is pályafutása egyik legjobb edzőjének tartja a portugál szakembert, aki olyat tesz, amit külföldi elődei közül senki: a magyar játékosokra támaszkodik. A legutóbbi három bajnokin hét magyar szerepelt a kezdőcsapatban, Juhászék pedig meghálálták a bizalmat: öt mérkőzés, tizenöt pont és 16:2-es gólkülönbség erre a legjobb példa. Szombaton a Puskás Akadémia következik, a nyeretlenek ellen kötelező a győzelem otthon.

A forduló rangadóját a Debrecen játssza, amely Diósgyőrben meccsel, a bajnoki címvédő eddigi hektikus szereplése nem sok jót ígér a tabella második helyén álló, még veretlen hazaiak otthonában. 

A 6. forduló programja:

Augusztus 29., péntek: Haladás–Paks (19 óra)

Augusztus 30., szombat: Újpest–Honvéd (16.30), Pécs–Kecskemét (18.30), Nyíregyháza–Pápa (18.30), Videoton–Puskás Akadémia (20.30)

Augusztus 31., vasárnap: MTK–Ferencváros (16.30), Győr–Dunaújváros (18.30), Diósgyőr–Debrecen (20.30)