2024. május 3., péntek

Nem drágul meg a buszjegy Szabadkán – egyelőre

Cáfolják, hogy 100 dinárra emelkedne a buszjegy ára

Nemrégiben felröppent a hír, miszerint várhatóan októberben a jelenlegi 86 dinárról 100 dinárra drágul a buszjegy, melyet azzal magyaráztak, hogy az autóbuszsofőrök így könnyebben tudják kezelni a visszajárót, s emiatt egyben a buszmegállókon is kevesebb ideig fog időzni az autóbusz. A drágítás egyúttal arra ösztönözné a polgárokat, hogy minél többen áttérjenek az elektronikus pénztárca használatára, amivel a hír szerint továbbra is 58 dinárért utazhatnánk egy irányba. Az utasok körében nagy felháborodást keltett az újabb drágítás híre, hiszen sokan a buszon váltott 86 dináros jegy árát is sokallják, de az indoklás még az áremelkedésnél is jobban kiváltotta a szabadkaiak dühét, ugyanis eddig az üzemanyagköltségek emelkedésével magyarázták a buszjegy árának növekedését, melyet az utasok kénytelenek voltak tudomásul venni, de a visszajáróra való hivatkozás sokaknál „kiütötte a biztosítékot”.

A hír kapcsán megkerestük a Subotica Trans Utasszállító Közvállalat illetékeseit, cáfolták a hírt.

– Nem tudjuk, hogy ki adhatott ki ilyen információt, ugyanis nem tervezzük 100 dinárra emelni a buszon váltott jegy árát, főleg nem ilyen indoklással. Habár tavaly októberben került sor a legutóbbi árkorrekcióra, ezért az idén jogunk van kérvényezni egy újabb korrekciót, azonban hivatalosan még nem tettünk lépéseket ez ügyben, vagyis még csak a felügyelőbizottság elé sem került egy ilyen kérvény. Élni fogunk a lehetőséggel, hogy újabb árkorrekciót kérelmezzünk, azonban egyelőre még mi sem tudjuk, hogy mennyivel kellene emelni a buszjegy árát, s ha kérjük is a drágítást, az még nem jelenti azt, hogy a képviselő-testület azt jóvá is hagyja – mondta.

Kern Sólya Mária, a polgármester kommunális ügyekkel megbízott tanácsosa is hasonlóképpen nyilatkozott a buszjegy drágítása kapcsán.

– Hivatalosan még semmilyen kérelem nem érkezett hozzánk, azt  egyébként is a közvállalat felügyelőbizottságának kell benyújtania az önkormányzathoz, a amit a város hivatalos honlapján is közzé kell tennünk. Amikor a felügyelőbizottság eljuttatja hozzánk az árkorrekcióra vonatkozó kérvényt, az a szakszolgálat, majd a Városi Tanács tagjai elé kerül, s legvégül a városi képviselő-testület hozza meg a végleges döntést, vagyis, hogy jóváhagyja-e az árkorrekciót vagy sem. A közvállalat éves programjában az árpolitikára vonatkozóan a tervek között szerepel a buszjegy árának megemelése, hivatalosan azonban mindeddig nem tettek lépéseket ez ügyben – nyilatkozta Kern Sólya Mária.