2024. május 7., kedd

Munkában a temerini közmunkások

Közmunka végzésére kötött szerződést a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal a temerini önkormányzat együttműködésével 35 olyan személlyel (közöttük 7 nő), akik szociálisan hátrányos helyzetűek, és szerepelnek a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal nyilvántartásában.

Többen már meg is kezdték a három hónapig tartó munkát a köztisztaság fenntartásán a helyi közművállalat beosztása szerint. Elsősorban az illegális szemétlerakatok felszámolásán, a vízelvezető árkok tisztításán és ásásán dolgoznak, továbbá füvet kaszálnak, rendezik az új játszóterek és a települések bejáratainak környékét.

Tudomásunk szerint olyan munkát is végeznek, amelynek elvégzése nem kimondottan az önkormányzat és a közművállalat feladata lenne. Így például megmetszették a Temerinbe vezető utak mentén még 2009 őszén, ugyancsak közmunka során ültetett facsemetéket, amelyekről azóta sem viselt senki gondot. A facsemeték közül több elszáradt vagy kitört. Most a metszés után úgy tűnik elnyerték valódi alakjukat és jó szélvédő sávnak bizonyulnak az utak mentén. A közmunkások havi nettó fizetése 24 ezer dinár, plusz az útiköltség.

Rajtuk kívül a közintézményekben még összesen 9 főiskolai, illetve egyetemi végzettségű személy tölti szakmai gyakornoki idejét, akik bizonylatot kapnak arról, hogy elvégezték kötelező szakmai gyakorlatukat. A fiatalok az egészségházban, a közművállalatban, a GAS közvállalatban, és az iskolákban szerzik meg a szükséges gyakorlati tudást.

Ugyancsak az önkormányzatnak köszönhetően 9 gyakornok került két évig tartó határozott idejű munkaviszonyba. Ők vállalkozóknál kaptak beosztást. Munkabérük után a járulékokat a munkáltatók fizetik.

Az önkormányzat ily módon igyekszik hozzájárulni a munkanélküliség csökkentéséhez a községben. Elsősorban a hosszabb ideje munkanélküli, szociális segélyre szoruló, de munkaképes személyeket alkalmazták, és a lehetőségekhez mérten folytatni kívánják a közmunkások alkalmazását.