2024. május 3., péntek

Küzdenünk kell egymásért, a házasságunkért

Szeptember 13-án Zentán, a Kis Szent Teréz Emléktemplomban ünneplik meg a Vajdasági Házas Hétvége Közösség fennállásának 25. évfordulóját

A jubileumi ünnepség keretében, a délutáni órákban dr. Német László nagybecskereki püspök tart előadást a családról mint értékről. Ezután ünnepi szentmisét tartanak dr. Pénzes János és dr. Német László püspökök celebrálásával. A szentmisén a magyarkanizsai Angelus kórus közreműködik.

 – A Vajdasági Házas Hétvége Mozgalom a szentségi házasságban élő házaspárok számára nyújt megújulási lehetőséget, hogy kapcsolataik nyitottá, dinamikussá és szeretetteljessé váljanak – nyilatkozta Horváth László és Márta, a jubileumi ünnepség egyik szervező házaspárja, s hozzáfűzték, hogy az évforduló megünneplésével hozzá szeretnének járulni a házasság értéke tiszteletének megnöveléséhez is, hiszen az anyagelvű, rohanó világunkban az emberek, s különösen a fiatalok sokszor elbizonytalanodnak a házasság értékeiben. A Házas Hétvége Mozgalom abban segít, hogy a párok: – férjként-feleségként közelebb kerüljenek egymáshoz, kapcsolatuk felfrissüljön, elmélyüljön, és hogy felfedezzék, házasságuk sok év után és a hétköznapokban is lehet ugyanolyan bensőséges, mint amilyen a kezdetekben volt. Ezenkívül szeretnék ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára és arra, hogy a jól működő házasságokért, családokért társadalmi, közösségi és egyéni szinten is tenni kell, mivel ez a megmaradásunk, s nem utolsósorban a szülőföldön maradásunk záloga is. A zentai Horváth házaspár szinte a kezdetek óta tagja a közösségnek, s szerintük ez nagyban megváltoztatta az életüket.

– Jobbá és könnyebbé tette az életvitelünket, a házasságunkat, mert nem kell magányosan küzdenünk a hétköznapok viharában, hanem bármikor számíthatunk a közösség összetartó és megtartó erejére – mondták.

Beszélgetőtársaim megjegyezték azt is, hogy a mai modern világunkban kevés pozitív példával találkoznak a házasulandó fiatalok, s a legapróbb problémával szembesülve „szétszaladnak”.

– Nem úgy van, mint nagyszüleink világában, hogy ha akadt is valamilyen gond, azt este, az asztalnál ülve megbeszélték, s másnap reggel egy új napra virradtak, megbékélve – mondta Márta, s hozzáfűzte, hogy manapság nem veszik komolyan azt az esküt a fiatalok, amelyet az oltárnál megfogadnak.

László szerint nem elég egymásra találni, hanem nap mint nap meg is kell küzdeni egymásért, mert amennyiben ez nem történik meg, akkor a házasság válással végződik. Dönteni kell egymás mellett, a szeretet mellett.

– A válással kapcsolatos statisztikák szerint komoly a baj, de én abban reménykedek, hogy ez a tendencia lassulni fog, vagy legalábbis stagnálni – jegyezte meg Márta.

A mozgalom a nyár folyamán több rendezvényt is szervezett a negyedévszázados jubileum jegyében. Június 21-én Tóthfaluban Évi Nagy Találkozót tartottak, amelyen közel százan vettek részt, augusztus 2-án Péterrévén pedig közel kétszázan voltak jelen a nyári összejövetelen.

A Házas Hétvége története egyébként Spanyolországban kezdődött, majd Dél-Amerikán keresztül az Egyesült Államokban ért el sikereket. Európába belga, Magyarországra német próbálkozások után osztrák közvetítéssel jutott el 1984-ben, a határon túli magyarság körében pedig először tartományunkban indult el 1989-ben. Jelenleg több mint nyolcvan országban van jelen a mozgalom. 1962 óta világszerte több mint 2,5 millió pár, atya vagy szerzetes vett részt a programokon. Vajdaságban közel 400 házaspár, 22 atya és 4 szerzetesnővér csatlakozott a hétvégéhez.

 A 25 éves jubileumi rendezvény főtámogatói: a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata.