2024. május 8., szerda
Újabb korrupciós ügyek

Amerikritika

A politikai rendszer bírálata Fukyamától - Munkatársunk jegyzete

Washington, aug. 29.

Miközben Obama az elnökségének legsúlyosabb külpolitikai válságaira adandó választ fontolgatja, az amerikai belpolitikai színtér újabb rikító foltokkal színesedett a héten. Ezúttal a szenátus kisebbségi republikánus vezetőjének a kampányfőnökéről derült ki, hogy súlyos megvesztegetési ügybe keveredett. Az egész politikai rendszer is újabb kemény szakmai kritikusra lelt azonban.

Megnyugodhatnak az ellenségkép-gyártásra építő hivatalos és nemhivatalos magyar közéleti szereplők: az általuk támadásként értelmezett amerikai bírálatok egyik szerzője nemcsak Budapestre figyel. Francis Fukuyama bebizonyította, hogy a magyar kormányzatra vonatkozó kritikája nem bértollnoki vesszőparipa, hanem átfogó társadalom-elemzéseinek egyik tárgya. A Foreign Affairs folyóirat szeptemberi számában Amerika hanyatlóban címmel metsző kritikát közöl a belpolitikai rendszer diszfunkcionalitásáról.

„Az Egyesült Államok saját politikai intézményeinek a csapdájába került – állapítja meg pártoskodás nélkül a kétezres évek uralkodó neokonzervatív hullámától alaposan eltávolodó politológus. Az amerikaiak hagyományosan bizalmatlanok mindenféle hatalommal szemben, s ezért nem hajlandók elegendő felhatalmazást nyújtani a kormányzatnak ahhoz, hogy hatékonyan működjön. A hangulatnak  megfelelni igyekvő kongresszus ehelyett agyonbonyolított szabályokat talál ki, amelyek körülményessé és költségessé teszik a kormányzást. Ettől az még hatékonytalanabbá válik, ami viszont tovább csökkenti a polgárok bizalmát.

Fukuyama szerint a helyzet javítását az állami szférán kívüli, szervezett érdekérvényesítő mechanizmus, a lobbisták befolyása és az általuk a választásokba beáramló pénz teszi lehetetlenné. Itt kapcsolódik a társadalom-kritika a megvesztegetési botránnyal, hogy aztán bezáruljon a kör a Fukuyama által is nehezményezett kormányzati obstrukcióban.

Mitch McConnell, Kentucky állam republikánus szenátora és a párt frakcióvezetője – aki 2009 januárjában arról híresült el, hogy már a beiktatás napján Obama lehetetlenné tételét hirdette meg – élete legkeményebb újraválasztási harcát vívja. Eddig öt mandátumot – harminc évet! – töltött a szenátusban, és az elmúlt hat évben minden idők leggyakoribb procedurális obstrukcióját szervezte a demokrata többség ellen. Az idei kentucky-i szenátorválasztás a kongresszus történetének legdrágább párharca lehet: számítások szerint százmillió dollárt költ el a két rivális.

A héten vált közismertté egy titkos felvétel McConnell beszédéről, amelyet az olajmilliárdos Koch-fivéreknek tartott. A szénlobbi kedvelt szenátora szavát adta, hogy ha a republikánusok novemberben megszerzik a többséget, akkor végzetesen megkeseríti Obama életét. McConnell megígérte, hogy nem lesz hajlandó napirendre tűzni semmiféle minimálbér-emelést, munkanélküli segély-hosszabbítást, környezetvédelmi szabályozást és egyéb „istenverte” liberális javaslatokat. (A szenátor egy lefordíthatatlan, de még hangalakjára nézve is félreismerhetetlen eufemizmust használt az „istenverte” szó helyett.) Azt is bejelentette, hogy kizárólag olyan költségvetési döntéseket lesz hajlandó meghozni, amelyek gúzsba kötik majd a kormányt, hogy Obama semmilyen akcióra ne legyen képes. Az elnök jelenlegi szenátusi többségére célozva McConnell azt mondta: „Ezek az emberek csupa téves dolgokban hisznek.” Őszinteségi rohamában – és nyilván a jelenlévő pénzeszsákokat stimulálandó – ez az arcára fagyottan cinikus mosolyú szenátor kibökte, hogy „élete legrosszabb napja volt” annak a kétpárti törvénynek az elfogadása, amely a második Bush-kormányzat alatt a nagytőke választási befolyását próbálta megzabolázni.

Nos, ennek a Mitch McConnellnek a kampányfőnökéről derült ki, hogy a teadélutános Michele Bachmann 2012-es iowai kampánykoordinátorát vette meg 73 ezer dolláros áron, hogy az átálljon a szintén republikánus, de libertariánus Ron Paul elnökjelölt-reménység táborába. A kör kétszeresen is bezárult.