2024. április 28., vasárnap

Mikor és hova költözik az adai állatkert?

Ada község önkormányzata felszólította az állatkertet, hogy költözzön más helyre – A működtetők írásos biztosítékot kértek az átköltözés költségeinek fedezéséről és az új terület használatár

Május folyamán szóban megegyezett Ada község és a Póni Állatkertet üzemeltető egyesület vezetősége, hogy az önkormányzat költségén az adai strandfürdő déli végére költöztetik a kisállatkertet, amelynek a jelenlegi helyén a tervek szerint wellnessközpont épülne. Augusztus elején az önkormányzat felszólította az egyesületet, hogy szeptember elsejéig kezdje meg az állatkert kiköltöztetését. Az önkormányzat szerint megbukott a megegyezés, amelyet egyelőre nem szorgalmaznak, mivel az egyesület sajtónyilatkozatai szerint elégedetlen a megállapodással. Az egyesület viszont továbbra is tárgyalni szeretne, és írásos biztosítékot kért a költségek fedezéséről és a terület használatáról a helyi önkormányzattól.

Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy a helyi önkormányzat 2300 négyzetméteres wellnessközpont kiépítését tervezi a Póni Állatkert helyén az átfogó városrendezési terv alapján. Ezért megbeszélést kezdeményeztek az állatkert képviselőivel. A terület ugyanis községi tulajdonként az Adica üdültetési közvállalathoz tartozik, ennek keretében működne a tervezett wellnessközpont is.

– A második megbeszélésre az állatkert képviselői magukkal hozták az egyesület közgyűlésének döntését, amelyben elfogadták az önkormányzat ajánlatát. Eszerint az önkormányzat költségén az állatkertet egy másik, szintén községi tulajdonban lévő területre költöztetnék, ahol a közvetlen közelben van aszfaltút, villany és víz – közölte Bilicki Zoltán. – Ez a terület a strandfürdő déli vége és a galambászok telephelye közötti terület lenne. A megbeszélésen megegyeztünk, hogy Urbán Mónika polgármester-helyettes és az állatkert képviselői közösen egy tervezőirodához fordulnak, amely elkészíti az igényeiknek megfelelő ötlettervet. Az adai önkormányzat teljes egészében magára vállalta a tervek, a költöztetés és az épületek felhúzásának finanszírozását, amely 1 millió dinárba kerülne. Rövid idő után viszont az állatkert egyik vezetője azt nyilatkozta médiáknak, hogy a költöztetés gazdaságilag indokolatlan, és az egyesületnek nem felel meg a megállapodás. Ettől a pillanattól elbukott a megegyezés, mivel az egyesület elégedetlen vele, így ezt a továbbiakban nem fogjuk erőltetni. Bízom abban, hogy ők is dolgoznak azon, hogy jobb megoldást találjanak az állatoknak és a civil szervezetüknek – nyilatkozta Bilicki Zoltán, majd hozzátette, hogy az egyesület 1995-ben a helyi közösségekkel kötött szerződést a jelenlegi terület használatáról, ami azonban az Adica közvállalat 1999-es megalakításával jogilag és vagyonjogilag is érvényét vesztette.

A Póni Állatkertet üzemeltető egyesület alelnöke, Ljiljana Vlanikolin leszögezte: nem szeretnék, ha a nyilvánosság azt hinné, hogy összevesztek az adai önkormányzattal, amellyel szeretnének együttműködni. Elmondta: azt szeretnék, hogy a jövőben is turisztikai látványosság legyen a több mint száz kisállatot, főként madarat bemutató állatkert. Ljiljana Vlanikolin megjegyezte, hogy a megbeszélésen elfogadták a polgármester javaslatát, hogy az új állatkert a strandfürdő déli végén lévő 3500 négyzetméteres telken épüljön fel, amely a jelenlegi létesítménytől 500 méterre van.

– Beleegyeztünk a javaslatba, mert nekünk nincs pénzünk a költözésre. Az önkormányzattól írásos biztosítékot kértünk arra, hogy a jövőben az új terület jogos használója az állatkert lesz – magyarázta az egyesület alelnöke.                           – Támogatjuk a wellnessközpont építését. Mi is azt szeretnénk, ha még több turista jönne Adára, és a létesítmény új munkahelyek létesítését is jelenti. A megbeszélésen bemutattuk a polgármesternek azt az 1975-ös tervet, amely szerint a strandfürdő déli részén – ahova most az állatkertet kívánják költöztetni – kellene kiépíteni egy fedett uszodát és a wellnessközpontot. A 3500 négyzetméteres területen ki lehetne építeni a létesítményeket, az állatkert pedig maradhatna a jelenlegi helyén. Ada községnek nincs annyi pénze, hogy 10 millió dinárt költsön az átköltöztetésre, mert az új helyszínen nincs semmilyen infrastruktúra. Az építész számításai szerint a kútfúrás, a tavacska kiépítése és a terület bekerítése 6 millió dinárba kerülne. Továbbá fel kellene építeni az épületeket és a ketreceket is. Az illetékes köztársasági inspektor szerint az állatokat is csak passzussal lehet az egyik helyről a másikra szállítani. Augusztus 8-án kaptunk egy felszólítást az önkormányzattól, hogy szeptember 1-ig kezdjünk meg a kiköltözést. Arra nem kaptunk írásos választ, hogy hova költözzünk, és miből építsünk. Az állatokat azonban nem lehet csak úgy kirakni onnan, mert azoknak is van joguk, amelyet a törvény szigorúan szabályoz. A napokban kértük a vagyonjogi osztályvezetőtől, akitől a felszólítás érkezett, hogy az ügyben újra tartsunk megbeszélést a polgármesterrel, a polgármester-helyettessel és az Adica igazgatójával. A megbeszélésen azt szeretnénk letisztázni, hogy Ada községnek van-e pénze az áthelyezésre, vagy maradjon a régi helyén az állatkert – közölte Ljiljana Vlanikolin.