2024. május 8., szerda

A regionális fejlesztés házhoz jön

A közelmúltban megalakult Pannonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség topolyai irodájának vezetőjével, Balassa Endrével beszélgettünk

Szerbia regionális fejlődésről szóló törvénye előirányoz bizonyos körzetesítéseket, mint ahogyan az EU-ban is létezik a NUTS (Statisztikai Célú Területi Egységek Nómenklatúrája), amelyet azért hoztak létre, mert azt észlelték, hogy a relatíve nagy összegek, amelyeket bizonyos régiók felzárkóztatására fordítottak, nemhogy csökkentették volna, hanem inkább növelték a térségek közötti különbségeket. A NUTS rendszerben három szintet alakítottak ki. Az ügynökséggel kapcsolatban a hármas szint az érdekes, ami 15 0000–60 0000 lakost felölelő térséget jelent. Szerbiában úgy határozták meg ezeket a NUTS hármas régiókat, mint a már meglévő közigazgatási körzetekkel megegyezőket.

– Ez azonban csak elvileg van így, valójában a községek úgy társulnak, ahogy jónak látják (itt hozzá kell tennünk azt is, hogy minden községnek kötelezően egy regionális fejlesztési társulás alapítói között kell szerepelnie). Vajdaságban az utóbbi években három ilyen társulás jött létre, a bácskai, bánáti és szerémségi. Eddig elég zavaros volt a helyzet, és Topolya kerülte, hogy ilyen társulásnak alapítója vagy tagja legyen. A tavalyi évben azonban előrevetítették, hogy a Nemzeti Régiófejlesztési Ügynökség (NARR) által biztosított pénzalapból csak az akkreditált regionális fejlesztési társulásokon keresztül lehet lehívni bizonyos összegeket egy adott község területére. Ekkor úgy gondoltuk, hogy nekünk is lépnünk kell. Itt találkozott a gondolkodásunk Szabadka városéval és Apatin községével, amelyek szintén nem voltak még tagjai egyetlen regionális fejlesztési ügynökségnek sem. Tulajdonképpen ez a három község az alapítója a Panonregnek. Miután minden formális követelménynek eleget tettünk, ez év március 27-én az akkreditációt is megszereztük – ismertette az előzményeket Balassa Endre, majd elmondta, az alapító önkormányzatok úgy egyeztek meg, hogy minden községben nyílik irodájuk. Topolyán ez a topolyai fejlesztési társulás keretében működik. „Fő küldetésünk, hogy egy adott térség fejlesztését megpróbáljuk összehangolni. Az önkormányzatoknak megvan a maguk programja, és egy régión belül ezek a tervezetek egy következő szinten kell hogy találkozzanak, hisz fontos, hogy látszódjanak a vertikálisok, vagyis hogy hogyan illeszkedik egy térség fejlesztése a fölsőbb szintek fejlesztési stratégiáiba. Ezek a folyamatok még kezdeti stádiumban vannak a Panonreg esetében, és megkeresések is vannak a szomszédos közösségek felől, amelyek úgy gondolják, hogy célravezetőbb a Panonreggel egyeztetni a stratégiáikat, mint Dél-Bácskával vagy Bánáttal” – mondta Balassa.

Feladatuk, hogy olyan projektumokat generáljanak, amelyek több községet lefednek. Ezenkívül fontosak azok a programok, amelyeket csak akkreditált ügynökségeken keresztül lehet lebonyolítani. Az idei évben ezek főleg a vállalkozásokat érintették, volt mentorprogram, és olyan is, amely a női vállalkozók támogatására és a versenyképesség fokozására irányult.

– Továbbá akkreditált képzéseket tudunk szervezni. Ezek teljesen ingyenesek. A vállalkozók tízféle kurzusra jelentkezhetnek: kezdő vállalkozók képzése (3 nap), üzleti terv készítése (2 nap), minőségbiztosítási és környezetvédelmi standardok (2 nap), pénzügyvitel (2 nap), innovációk a vállalkozásban, kivitel, a vállalkozás felkészítése az egységes európai piacra, marketing és eladás, IT technológiák az ügyvitelben, invesztíciós készség felmérése és növelése –  részletezte az iroda vezetője.

Az ügynökség ezenkívül ingyenes tanácsadással is szolgál a vállalkozásoknak: egyrészt az innovációs készség felmérésével kapcsolatban, különböző tesztek alapján, másrészt a marketing- és az üzleti terv kidolgozásával, valamint a cég pillanatnyi állapotának felmérésével kapcsolatban.

Az érdeklődő vállalkozók bővebb információt kaphatnak Balassa Endrétől a 024/712-403-as telefonszámon vagy a bendre@stcable.rs e-mail címen.