2024. április 28., vasárnap

Kétszáz elsős indul iskolába

Zenta község területén nem csökkent az általános iskolás diákok száma

Annak ellenére, hogy a nem hivatalos adatok szerint Zenta község területéről is mind többen költöznek külföldre, úgy tűnik, a Stevan Sremac Általános Iskolában az idén több kisdiák kezdi majd meg az első osztályt, mint amennyi nyolcadikos elballagott onnan. Az intézményben a tervek szerint a felnőttoktatásra irányuló projektumot is folytatják majd, amelynek keretében a második és a harmadik ciklusra vonatkozó programok elindítását tervezik.

– A Stevan Sremac Általános Iskolában az idén összesen körülbelül kétszáz elsős diákkal várjuk a szeptember elsejei tanévkezdést. Mivel az iratkozás csak augusztus 31-én ér véget, ez a szám addig némiképp módosulhat, ráadásul vannak olyan diákok is, akik esetében a szülők külön kérték az idő előtti beíratást, és akadnak olyanok is, akik esetében az illetékes szakmai bizottság véleményezésére van szükség annak eldöntéséhez, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók számára indítandó tagozatokon kezdjék-e meg a tanulmányaikat, vagy inkább a szokványos tagozatok oktatási rendszerébe kapcsolódjanak be – magyarázta lapunknak nyilatkozva Sárosi Gabriella, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője. Elmondta, a jelenlegi adatok szerint a November 11. iskolában harminckét magyar és tizenhat szerb, az Emlékiskolában negyvennégy magyar és tíz szerb, a Thurzó Lajos iskolában pedig hatvanegy magyar anyanyelvű kisdiák kezdi meg a tanulmányait szeptemberben. A községhez tartozó falvakban azonban akadtak bizonyos nehézségek a tagozatok megnyitásával kapcsolatban.                                       

– Felsőhegyen idén mindössze hét gyermek indul majd első osztályba, éppen ezért a Csokonai Vitéz Mihály iskola esetében külön engedélyt kellett kérnünk a tartományi oktatási titkárságtól és a Magyar Nemzeti Tanácstól a tagozat megnyitásához, ám mivel az engedélyek beszerzése és a tagozat jóváhagyása már hetekkel ezelőtt megtörtént, szerencsére sikerült leküzdenünk az ezzel kapcsolatos akadályokat. A tornyosi Tömörkény István iskolában tizenhat magyar anyanyelvű gyermek iratkozott be az első osztályba, Keviben heten indulnak elsőbe, Bogarason pedig mindössze négyen. Ezenkívül van öt olyan tanulónk is, akik a sajátos nevelési igényű diákok számára indított tagozaton kezdik meg a tanulmányaikat szeptember elsején – fogalmazott Sárosi Gabriella, hozzátéve, mindez azt jelenti, hogy az intézményben szeptemberben összesen tízzel több elsős kisdiák kezdi meg a tanulmányait, mint amennyi nyolcadikos elballagott onnan. Azt azonban, hogy ez a létszám megmarad-e, vagy csökkenni fog, egyelőre senki sem tudja pontosan megmondani, hiszen a község területén továbbra is jelentős mértékű elvándorlás tapasztalható. – Már az iskolaév folyamán is többen jelezték, hogy a gyermekeik őszre nem itt, a Stevan Sremac Általános Iskola kihelyezett tagozatain indulnak iskolába, és feltételezzük, hogy az ősz folyamán is lesznek olyanok, akik az elvándorlás mellett döntenek, és a gyermekeiket is magukkal viszik – szögezte le az intézmény igazgatónője. Hozzátette, a Stevan Sremac Általános Iskolában a tervek szerint a felnőttoktatásra irányuló projektumot is folytatják majd, amelynek keretében a második és a harmadik ciklusra vonatkozó programok elindítását tervezik. – A tagozatok kialakítására vonatkozó legfrissebb utasítások értelmében tizenöttől húsz fő tanulhat majd a felnőttek számára megnyitott tagozatokon, ezzel tehát lehetővé tették azt, hogy kisebb létszám esetén is elindítsuk ezeket a tagozatokat. A hetedik és nyolcadik osztály befejezésére irányuló programra eddig tizenöt fő jelentkezett, az ötödik és hatodik osztály befejezésére irányulóra viszont mindössze öt fő. Azt tervezzük, hogy szeptemberben újra elmegyünk a munkaközvetítőbe, és találkozókat szervezünk az érdekeltek számára annak érdekében, hogy rávilágítsunk számukra arra, miért fontos az általános iskolai tanulmányaik befejezése, hiszen – mint tudjuk – ez egyrészt eleve könnyebb boldogulási lehetőséget kínál számukra, másrészt arra is kiváló alkalmat teremt nekik, hogy szakmát tanuljanak, ami nagymértékben megkönnyíti a munkaerőpiacon való érvényesülésüket is – magyarázta Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője, hozzáfűzve, hogy éppen ezért abban bíznak, hogy az ilyen típusú tagozatok megnyitásához is lesz majd elegendő érdeklődő.