2024. május 3., péntek

Szívátültetés közpénzből

Balázs Anita jól van

A tizenhárom éves, erdővégi Balázs Anita kedden kapott új szívet; a műtétet Ausztriában végezték el. Vladislav Vukomanović, a dr. Vukan Čučić Anya- és Gyermek-egészségvédelmi Intézet gyermekkardiológusa tegnap kijelentette, hogy a kislány állapota nagyon jó. Szombaton már felült, eszik, érdeklődést mutat környezete iránt, lassan visszatér a megszokott kerékvágásba.

Dr. Vukomanović, Anita szerbiai kezelőorvosa a Szerb Rádió és Televízió híradójának vendégeként arról beszélt, hogy elengedhetetlenül szükséges egy olyan alap létrehozása, amelyből hazai állampolgárok külföldi gyógykezeléseit támogatnák. A kislány orvosának mély meggyőződése, hogy polgártársaink emberiessége figyelemre méltó, de szerinte ez a segítőkészség irányítatlan, és az alap segítségével rendezni lehetne ezt a kérdést.

Anita szívátültetésének költségeit a szerb állam fedezte.

A szerb kormány is felismerte ezt a szükséget, és a szombati kormányülésen döntés született a költségvetésből támogatandó alap létrehozásáról. Olyan megbetegedések, állapotok és sérülések külföldi gyógykezelését finanszírozzák majd belőle, amelyeket hazai kórházakban nem gyógyíthatnának sikerrel. Az alap póttámogatást nyújt majd, a köztársasági egészségbiztosító ugyanis nem képes előteremteni a teljes összeget, különösen gyermekek és fiatalok külföldi gyógykezelésére. Az illetékes kormányirodában közölték azt is, hogy az alap pénzének felhasználásáról köztársasági szintű szakbizottságok döntenek majd, ezek tagjait az egészségügyi miniszter nevezi ki. A pénzodaítélésről szóló szakbizottsági döntéseket közzéteszik az egészségügyi minisztérium honlapján.