2024. április 28., vasárnap
SZABADKA

Csütörtökön kezdődik az emléktorna

Szeptember 4-e és 8-a között XXI. alkalommal kerül sor Szabadkán és környékén a Stevan Vilotić–Ćele ifjúsági labdarúgó emlékversenyre, melyen hat ország (Magyarország, Belgium, Franciaország, Izrael, Ukrajna, Szerbia) legjobb 19 éven aluli labdarúgói vesznek részt. A mérkőzéseket a szabadkai városi stadion és a Bácska 1901 zombori úti pályája mellett Zentán, Tavankúton, Verbászon és Topolyán tartják. Az első tornát 1994-ben rendezték, melyen Szerbia, Montenegró, Vajdaság és Koszovó csapata vett részt. Egy évvel később, a második tornának már nemzetközi jellege is volt, hiszen az akkori Jugoszlávia mellett Görögország és Bulgária válogatottja is pályára lépett. Az eddigi húsz tornán a legeredményesebbnek a hazai válogatott bizonyult, összesen tizenhárom elsőséggel, Olaszország három, Magyarország, Izrael, Belgium és Törökország pedig egy-egy alkalommal nyerte meg a viadalt.

Vjekoslav Ostrogonac, a szabadkai Városi Tanács sporttal, ifjúsággal és turizmussal megbízott tagja a minap megtartott sajtótájékoztatón elmondta: elégedettséggel tölti el, hogy Szabadka ilyen rangos tornának adhat otthont, mely az egyik legerősebb, 19 éven aluli torna Európában.

Ivica Kajdoči, a torna ötletgazdája visszatekintett a múltba, azokra az időkre, amikor az azóta már nem létező Zorka labdarúgópályáján játszottak az együttesek.

– Az elmúlt húsz év alatt 1650 fiatal labdarúgó lépett pályára a tornán, közülük 1150 külföldi játékos. Legtöbbször, 15 alkalommal, Magyarország vett részt az emlékversenyen. A tornán pályára lépett játékosok 75 százaléka a későbbiekben nagy európai klubok tagjává vált, ami egyértelműen a torna színvonalát mutatja. Elég, ha csak Dejan Stanković, Adem Ljajić, Lazar Marković nevét említjük, a külföldiek közül pedig a belga Divock Origit emelném ki, aki tavaly itt volt a tornán, a nyári, brazíliai labdarúgó világbajnokságon pedig győztes gólt lőtt az orosz válogatottnak – emelte ki Kajdoči.

Igor Pejović, a Spartacus és a chilei aranygeneráció egykori játékosa – sajnos, a világbajnokságra sérülés miatt nem utazhatott ki –, későbbi játékvezető, a torna népszerűsítőjeként kiemelte, hogy Ćele Vilotić rakta le annak a válogatottnak az alapjait, mely 1987-ben, Chilében világbajnok lett.

– 1984-ben, a szegedi U–16-os Európa-bajnokság előtt, találkoztak először a későbbi világbajnok generáció tagjai Palicson. Akkor még Boban, Šuker, Prosinečki nevét nem ismerte a futballvilág – mondta Pejović.

Dejan Vuković, a torna egyik szervezője elmondta, hogy a bajnoki címet a belgák védik, de számolni kell a franciákkal, az ukránokkal, a magyarokkal és a házigazdákkal is, tehát rendkívül erős tornának nézünk elébe, melyre a belépés díjtalan.

Az emléktorna műsora, szeptember 4., csütörtök: Szerbia–Franciaország (szabadkai városi stadion, 16.30), Izrael–Belgium (Bácska 1901 zombori úti pályája, 16.30).

Szeptember 5., péntek: Franciaország–Ukrajna (Zenta, 16.30), Izrael–Magyarország (Topolya, 16.30).

Szeptember 6., szombat: Szerbia–Ukrajna (Verbász, 16.30), Belgium–Magyarország (Tavankút, 16.30)

Szeptember 8., hétfő: az 5. helyért (Topolya, 15.30), bronzmérkőzés (városi stadion, 15.30), döntő (zombori úti stadion, 16.30).