2024. május 5., vasárnap

Készülhet az új „nagyhíd” kivitelezési terve

Fél év alatt a tervezett költségvetés harminckét százaléka valósult meg – Tájékoztatót kérnek a tagosítási bizottságok munkájáról

Egy évvel ezelőtt hozott döntést a kishegyesi képviselő-testület a régi nemzetközi úton, Kishegyes és Topolya között álló új vasúti felüljáró részletes tervének kidolgozásáról. A terv átment minden törvényes procedúrán, és péntek délután a községi képviselő-testület elfogadta a tervet, amelynek alapján kidolgozhatják a kivitelezési tervet és elkezdődhet az építkezés.

A hozzávetőlegesen egymillió euró értékű beruházással kapcsolatban a községnek nincsenek anyagi kötelezettségei. Hasonló a helyzet a másik tervvel is, amelyet szintén pénteken fogadtak el. Határozatot hoztak ugyanis a Kishegyes–Njegoševo-csatorna kiépítése részletes szabályozási tervének kidolgozásáról is. A csatornával kapcsolatos tervek kidolgozásának, valamint a munkálatoknak a költségeit is a Vajdaság Vizei közvállalat fedezi.

A Hallgató Imre elnökletével megtartott ülésen foglalkoztak a községi költségvetés féléves alakulásával. Baranyi Szilárd pénzügyi osztályvezető beszámolója szerint az első fél évben 163,8 millió dinár folyt be a költségvetésbe, ami a tervezettek 32 százaléka. Mint mondta, a félévi mérleg elkészítése azért is fontos, mert a következő évben módosul a költségvetés kidolgozása, és sokkal inkább a programokra összpontosít az állandó felhasználók esetében is. A képviselők határozatot hoztak a községi polgári jogvédő (ombudsman) intézményének megalakításáról, és Blažo Stojanović személyében megválasztották az új jogvédőt. A képviselők elfogadták az öt évre szóló ifjúsági akciótervet. Kinevezték az új összetételű iskolaszékeket mindhárom oktatási intézmény esetében, mivel a korábbi iskolaszékek tagjainak megbízatási ideje lejárt. Változás történt a községi tanács soraiban is. Felmentették tisztségéből Fekete Helgát, és helyébe Nagy Zitát választották meg.

Az ülés végén vita alakult ki a képviselői kérdések keretében az elnöklő Hallgató Imre és Vladimir Lopičić képviselő között arról, hogy korlátozható-e a képviselői kérdésekre szánt felszólalás. Lopičić elégedetlen volt a korábbi ülésen feltett kérdéseire kapott válaszokkal, ezért elismételte őket. Azt

kérdezte egyebek mellett, hogy az állami földek bérbe adási bizottságaiban ki mennyi pénzt kapott, ugyanígy a tagosítást végző bizottságokban kinek mennyit fizettek. Az is érdekelte, hogy kapnak-e végre hivatalos jelentést a község nyáron leégett autójáról. Kezdeményezte, hogy a következő ülésen hangozzék el beszámoló a folyamatban levő kommaszációról a szikicsi és bácsfeketehegyi kataszteri községekben. Ezt a kérelmet még két képviselő felvetette.