2024. május 4., szombat

Nemzetközi néptáncfesztivál Kanizsán

Szombaton este a környező országok néptáncosai vonultak fel az észak-bácskai kisváros főutcáján, hisz már második alkalommal szervezett a kanizsai Szent Száva Szerb Amatőr Művelődési Egyesület nemzetközi néptáncfesztivált.

A színes felvonulást megelőzően délután kirakodóvásárosok lepték el a város főutcáját, ahol a kürtöskalács- és a vattacukorárusokon kívül akadtak kézzel festett üvegeket, ékszereket, sőt népi viseleteket kínáló kézművesek is. A fél hétkor kezdődő ünnepélyes felvonuláson pedig az addigra kíváncsian összesereglett tömeg megcsodálhatta a változatos és díszes népviseletbe öltözött táncosokat, akiket a menet végén zenekar kísért. A fellépők többek között Becséről, Törökkanizsáról, Verbászról, Inđijáról, Novi Banovciról és a magyarországi Deszkről érkeztek, valamint Horvátország és Románia táncosai is képviseltették magukat. A menet az utca végén felállított színpadnál állt meg, ahol a megnyitón ünnepi köszöntőt mondott a rendezvény egyik támogatója, az önkormányzat nevében felszólaló Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa alpolgármestere.

– Ez a kisváros lassan igazi fesztiválvárossá növi ki magát, hiszen az idén már számos rendezvénynek adott otthont, s most második alkalommal gyűlnek össze itt a környékbeli országok néptáncosai is.

A fesztivált éjszakába nyúló tánccal ért véget.