2024. május 2., csütörtök

Szabad az ezüstvásár

Akár gyökeresen is átalakíthatja a nemesfémpiac egyik fontos részét az a döntés, melynek értelmében – 117 év után – augusztus derekán megszűnt a szakmabeliek körében csak fixingnek nevezett londoni ezüstár-megállapítás. A fő kérdés ezentúl már csak az lehet, ez hogyan fogja érinteni az ezüst árfolyamát. A piaci szereplők bizakodnak, és abban reménykednek, hogy a jövőben kevesebb lesz a manipuláció, ám annál több a valós adat.

Az ezüst árának londoni meghatározása 1897-ben kezdődött, néhány bennfentes cég képviselőjének jelenlétében. A hivatalos piaci árfolyamot azóta hétköznaponként kora délután, szombatonként dél körül rögzítették (fixálták) kiválasztott személyek, tehát nem a piac döntötte el, mennyibe kerül az ezüst, hanem egy szűk kör.

Ez a rendszer nagyon sokáig így működött. A kezdetek óta mindössze egyetlen (jelentéktelen) változás történt a kereskedésben. Erre 1999-ben, vagyis a fixing bevezetése után 102 évvel került sor. A változtatás pedig abból állt, hogy napi egyszeri alkalomra csökkentették az ármegállapítást: déli 12 órára. Ekkor három ismert pénzintézet, a Bank of Nova Scotia, Deutsche Bank és a HSBC – előzetes telefonos megkérdezések alapján – döntött az aznapi ezüstárfolyamról.

A módszer felszámolásához az vezetett, hogy a három bank közölte: a továbbiakban nem veszt rész a napi árfolyam megállapításában, helyüket pedig senki nem akarja átvenni.

Az Európa legnagyobb pénzintézetének számító Deutsche Bank már az év elején jelezte, hogy befejezné szerepvállalását az ezüst, sőt az arany napi árfolyamának londoni rögzítésében. A bank hivatalos indoklásában azzal érvelt, hogy leépíti nyersanyag-ágazatát. Elképzelhető azonban, hogy döntése sokkal inkább az arany és az ezüst árának manipulációjáról felröppent híresztelésekkel függ össze. Az árfolyam-manipuláció lehetősége miatt amerikai ügyvédek már pereket is indítottak. Igaz, az ezüstár törvénytelen befolyásolásának gyanúja miatt megfogalmazott beadványaikat a közelmúltban visszavonták.

Az arany hivatalos jegyzésének, illetve a londoni nemesfém-árfolyamok manipulálásának gyanúja évek óta kísért. Annak ellenére, hogy a turpisság kiderítésére már 1999-ben megalakult egy vizsgálóbizottság.

Az arany árfolyamáról 1919 óta döntenek Londonban. Az ezüst-fixingben résztvevő három bank mellett további két pénzintézet, a Barclays és a Société Générale kezében a döntés joga. Az öt bank 1968-tól naponta kétszer, délelőtt és délután szabja meg az arany árfolyamát. Elképzelhető, hogy az arany fixing napjai is meg vannak számlálva.

Az ezüst – eddig Londonhoz kötődő – napi árjegyzésének befejezéséből alighanem a chicagói és részben a távol-keleti árutőzsdék profitálhatnak. A szigetország fővárosának nemesfémpiaci forgalma ugyanis ezek után részben átirányulhat az Egyesült Államokba, Japánba és Kínába (Hongkongba).