2024. május 2., csütörtök

„Szerbia Oroszország barátja”

Aleksandar Vučić szerb kormányfő hétfőn sokadszorra nyomatékosította, hogy Szerbia semmiféle szankciót nem rendel el Oroszországgal szemben. Minden a lehető legegyértelműbb és Szerbia ebben a nehéz időszakban arról biztosította orosz partnerét, hogy Európában a legnagyobb barátja, emelte ki Vučić, mondván: Szerbia eddig sem vezetett be megszorításokat Oroszországgal szemben és a jövőben sem teszi ezt. A két országnak még számos közös projektumot kell megvalósítania, taglalta a továbbiakban Vučić, a tervek közül pedig a Déli Áramlatot emelte ki.

– Szerbia aláírta a megállapodást a Déli Áramlat kiépítéséről. Álláspontunk ebben a témában változatlan. A témában európai és orosz partnereinkkel is tárgyalunk. Ez az energetikai projektum rendkívül fontos Szerbia számára. Szerbia nem változtatja meg álláspontját annak függvényében, hogy éppen milyen a politikai helyzet a világban. Az a feladatunk, hogy országunk, népünk és az ország energetikai rendszerének érdekében dolgozzunk – magyarázta a miniszterelnök.

Az ukrajnai válsághoz kapcsolódóan Vučić kifejtette, kizárólag békés úton kellene megoldani a problémákat. Mindenki téved, aki másképpen vélekedik, hangsúlyozta Vučić.