2024. május 3., péntek

Csókán is ajvárt főztek

Szombaton az észak-bánáti település lakói is bebizonyították, hogy ők is finom ajvárt tudnak főzni.

A belgrádi Bašta Mašta civil szervezet által szervezett „ajvár-bajvívás” csókai állomásán húsz helybéli és a község falvaiból érkezett csapat versenyzett egymással a parkkal szembeni zöld területen. A verseny pontban délben kezdődött, amikor is a versenyzők tüzet gyújtottak a szervezők által biztosított mobil tűzhelyek alatt, és elkezdték sütni az ajvárba való paprikát.

Az ajvárkészítés egyébként nagyon aprólékos munka. A paprika megsütése után ugyanis a héját le kell szedni, majd a darálás következik, s csak ezután lehet kezdeni a főzést. Mindezt pedig szívvel és lélekkel kell csinálni – árulta el a kiváló ajvár titkát Vastag Mária, a hódegyházi Árvácska nőegylet egyik tagja, aki társaival együtt részt vett a megmérettetésen. A hódegyházi asszonyok természetesen odahaza is gyakran készítenek belőle, de ilyenkor jóval több idő áll a rendelkezésükre. A megsütött paprikát pedig egy napra a hűtőbe is beteszik, ugyanis így sokkal könnyebb leszedni a héját – mesélte.

Miközben a versenyzők nagyban szorgoskodtak, a gyermekeik és unokáik sem unatkozhattak. A szervezők ugyanis különböző játékokat, mókás foglalkozásokat eszeltek ki számukra, amelyek során többek között felhívták a figyelmüket az egészséges táplálkozás fontosságára is.

A tartományunk területén mintegy húsz községben meghirdetett ajvár-bajvívás ötlete egy ártatlan poénból született – mesélte Liljana Vukotić, a rendezvény mosolygós házigazdája. Történt ugyanis, hogy a belgrádi egyesület korábbi rendezvényén az egyik kollégájuk saját készítésű ajvárral halmozta el őket, s amikor már a második túrával rukkolt elő, az egyik aktivistájuk tréfásan megjegyezte, hogy mindezt abban a hiszemben csinálja, hogy az ő ajvárja a legjobb. Az adakozó kollégájuk persze vette a lapot, és kihívta a társát egy ajvárfőző versenyre. A

szervezők hagyományteremtő céllal vágtak neki a rendezvénysorozat szervezésének, s jövőre talán már különböző versenyszámokat is meghirdetnek, így nemcsak ajvár-, hanem lekvárfőzésben, befőttek készítésében és más táplálék elkészítésében is versenyezhetnek az érdeklődők.

A csókai ajvárfőzők közül egyébként a helybéli Novica Dragoljević vezette Nazguli elnevezésű csapat bizonyult a legjobbnak, s így ők képviselik majd az észak-bánáti települést a főzőverseny döntőjében, amit Belgrádban a Kalemegdanon szerveznek meg. A második helyezést az úgyszintén csókai Proges csapat érte el, a harmadik helyezett pedig a csókai rendőrállomás csapata lett.