2024. április 28., vasárnap

Optimistábban a jövő felé

A szabadkai városnapi díszülésen kiosztották a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat

Szabadka város napja a hagyományokhoz híven ismét az ünnepélyes zászlófelvonással, majd a képviselő-testület ünnepi ülésével vette kezdetét, melyen kiosztották a díszpolgári címeket, melyet az idén Dudás Károlynak és Milenko Kosanovićnak ítéltek oda, valamint a Pro Urbe díjakat, mellyel Nevenka Bašić Palkovićot, Kovács Tibort és Branko Ćupurdiját tüntették ki.

Elsőként Ilija Maravić, a képviselő-testület elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük a korábbi díszpolgárokat, az egyházközösségek képviselőit, Vlagyimir Csusevet, Fehéroroszország belgrádi nagykövetét, Horvátország és Magyarország szabadkai főkonzulját, Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét, a magyarországi testvértelepülések, továbbá horvátországi, montenegrói és vajdasági települések képviselőit, a megjelent államtitkárokat, a köztársasági és tartományi képviselőket, a Tartományi Nagyberuházási Alap, valamint a horvát és bunyevác nemzeti tanácsok képviselőit.

– A mai ülés jó alkalom arra, hogy világosan meghatározzuk, hol tart ma Szabadka, és milyen irányba fejlődhet tovább. Az üres ígéretek és a rosszul lefolytatott privatizáció negatív hatásait még ma is érezzük, melyek lassan eltörlik a város gazdasági képét. Túl sok időt és energiát veszítettünk el, amikor a jövő helyett a közelmúlttal foglalkoztunk, ezért úgy gondolom, hogy itt az ideje a jövővel törődnünk – fogalmazott Maravić, és reményét fejezte ki, hogy bár nehéz periódus áll előttünk, de lesz elég erejük, kitartásuk ahhoz, hogy a terveket megvalósítsák. Hozzátette, Szabadkának sok befektetésre van szüksége, hogy befejeződjenek a megkezdett projektumok, a szabadkaiaknak legyen munkájuk, és normálisan éljenek, s mint fogalmazott, a jelenlegi átláthatóbban és felelősségteljesebben dolgozó városvezetőség képes arra, hogy ezt segítsen megvalósítani.

A díszülésen Maglai Jenő polgármester is beszédet mondott, melynek keretében megköszönte a vendégeknek, hogy elfogadták a meghívást, és ezen a napon közösen ünnepelnek.

– A díszülés azokról a díjazottakról szól, akik ezért a közösségért tettek valamit az elmúlt időszakban. Ezért külön köszönettel adózunk nekik, valamint szeretnék egy rövid kitérőt tenni, s a mindennapi dolgokról is szót ejteni. Háromnegyed éve Szabadka politikájában gyökeres változások történtek, átrendeződött az önkormányzat politikai palettája, s bár ez az idő nem elég arra, hogy mélyrehatóan foglalkozzunk az eseményekkel, de arra elég, hogy levonjunk bizonyos következtetéseket, hogy milyen irányba kellene haladnia ennek a közösségnek. A jövőben az alapokon kell módosítani, ha azt várjuk el, hogy ez a közösség előre haladjon. A munkához való hozzáállásban, a felelősségvállalásban is gyökeres változásokra van szükség, s a szakmai tudás és hozzáértés nélkülözhetetlen eleme kell hogy legyen ennek a közösségnek. A jól szervezett, kemény munka és szakmai háttértudás nélkül nem lehetünk eredményesek, és a mellébeszélés időszaka is lejárt. Elsősorban saját magunkra kell hagyatkoznunk, nem várhatunk arra, hogy mások oldják meg gondjainkat, nekünk kell segítenünk magunkon, ehhez pedig a fejekben is változtatni kell, s optimistábban kell gondolkodnunk – mutatott rá a polgármester, hozzátéve, itt vannak példaként a díjazottak, akik egy életen keresztül kemény munkával, hozzáértéssel valamit letettek az asztalra, s hozzájárultak a közösség fejlesztéséhez. Nekik kell példaképként állniuk előttünk, hogy ha a fejekben helyén vannak a dolgok, akkor az eredmények sem maradnak el, s ha a szabadkai polgárok nagy része is így fog gondolkodni, akkor a közösségnek is van jövője.

Az idén Dudás Károly író, publicista, szerkesztő, valamint Milenko Kosanović karikaturista, illusztrátor kapta a díszpolgári címet, melyet kiemelkedő és időálló életművükkel érdemeltek ki, s munkájukkal hozzájárultak Szabadka város tekintélyének növeléséhez itthon és külföldön egyaránt.

Dudás Károlynak az elmúlt évtizedekben több műve is megjelent, ezenkívül hosszú évekig szerkesztőként, később a Szabad Hét Nap alapító-főszerkesztőjeként dolgozott. Számos elismerést és díjat kapott, legutóbb pedig átvehette a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét is. Dudás Károly a díszpolgári cím átvétele után köszönetét fejezte ki azoknak, akik – mint fogalmazott – másoktól eltérően úgy gondolták, hogy a könyveivel, irodalmi és publicisztikai munkásságával, közéleti szerepvállalásával tett valamit Szabadka előbbre jutása, felemelkedése érdekében. Köszönetet mondott a családjának és barátainak, hogy kitartottak mellette, és biztatták, s azoknak a nagyszerű csapatoknak – az egykori Képes Ifjúság, az egykori Hét Nap, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a CMH és a Vajdasági Magyar Szövetség kiváló csapatának –, amelyekkel együtt dolgozhatott.

Milenko Kosanović munkássága során számos újsággal és folyóirattal működött együtt a régi Jugoszlávia területén, és külföldi kiadványoknak is dolgozott, ezenkívül könyveket illusztrált, plakátterveket készített, meghívókat, kitűzőt, jelvényt is tervezett. Több mint kétszáz tárlaton vett részt, karikatúrái számos hazai és külföldi díjat szereztek neki, többek között elnyerte az Aranytollat, és tavaly a Szerbiai Iparművészek és Formatervezők Egyesülete életműdíjjal tüntette ki.

– Köszönöm ezt az elismerést, mert ez alapján azt remélem, hogy sokat tettem Szabadka tekintélyének növeléséért, melyre a jövőben is törekedni fogok.

Az idén a Pro Urbe díjat Nevenka Bašić Palković, Kovács Tibor és Branko Ćupurdija vehette át.

Nevenka Bašić Palković könyvtárosi szaktanácsadó, kurátor, több könyv, szakkatalógus szerzője, a többi között részt vett a Szabadkához fűződő dokumentumok bibliográfiájának feltárásában, a helyi könyvkiadó tevékenységhez kötődő kiállításokat szervezett, majd a Városi Múzeum igazgatójaként jelentősen hozzájárult a múzeum állandó tárlatának kialakításához.

Kovács Tibor sportaktivista négy évig motocross-versenyzéssel foglalkozott, majd több mint huszonöt évig gyorsasági versenyeken indult, s pályafutása alatt számos díjat nyert. Egyike volt az Autós-Motoros Klub alapítóinak, melynek keretében önkéntes alapon járművezetést oktatott. 79 évesen újra visszatért a gyorsasági futamokhoz. A hozzá hasonló sportolóknak köszönhetően Szabadka mindig is a jugoszláviai motoros sportok élvonalába tartozott.

Branko Ćupurdija etnológus, antropológus számos témában folytatott kutatásokat, így a népszokások, kuruzslás, vallás, a települések és építészet, a népdalok és kólók, az autodidakta festők és szobrászok, a család, lakosság, etnikum vagy az antropológiai elméletek témájában. Kutatásai jelentősen kibővítették Szabadka és környéke lakosságának társadalmi életére és kultúrájára vonatkozó ismeretanyagot, és hozzájárultak ahhoz, hogy ismertté váljon hazánkban és külföldön is.

A városnapi rendezvénysorozat este a város főterén Mirna Radulović és zenekarának, valamint Bereczki Zoltán koncertjével fejeződött be.