2024. május 2., csütörtök

Harmincöt

A topolyai Csörgő citerazenekar jubileumi műsoros estjén

A Harmincöt címet viseli a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ keretében működő Csörgő citerazenekarnak az együttes fennállása harmincötödik jubileuma alkalmából megjelent cd-je, amelynek lemezbemutató koncertjét a Csörgő-jubileum apropóján augusztus 30-án, a topolyai tájház szabadtéri színpadán rendezett alkalmi műsor keretében ismertették. 

Az 1979 májusában alakult citerazenekar célja a vajdasági magyar népdalok népszerűsítése vidékünk közkedvelt hangszerén, a citerán. A zenekar tagjai legnagyobb elismerésüknek a Vass Lajos Nagydíjat tartják, olvasható a lemez belső borítóján. A zenekar, amelyet öt éve Kelemen Zsolt vezet, jelenlegi felállásában hattagú: a vezetőjén kívül Faggyas József, Hézső Zsolt, Sörfőző Szügyi Judit, Sörfőző Andor összetételben zenélnek Kisimre Szerda Anna énekkíséretével. A zenekar szombat esti fellépésük során Topolya környéki dalokat és Tisza mentieket tolmácsolt, továbbá a nagyszámú ünneplő közönség hallhatott boros nótákat a Bácskából, szlavóniai népdalokat és gyimesi dallamokat, vajdasági, azon belül is  bácskai katonadalokat, bácskai párosítókat és lakodalmas dalokat, Duna menti lakodalmas dalokat és somogyi dallamokat is. Az esten énekkel és tánccal közreműködött a Cirkalom táncegyüttes férfikara, továbbá a Hétmező énekcsoport, vagyis a Cirkalom táncegyüttes leánykara. A jubileumi műsoron vendégszerepelt a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Művelődési citerazenekara is. 

Az 1979 májusában formálódott citerazenekarban megalakulása óta központi szerepet tölt be Faggyas József, akinek játékát a hétvégén is élvezhették az egybegyűltek. A zenekar kezdeti héttagú felállásában muzsikáló Bencsik Károly a közönség soraiban ülve ünnepelt a jubileumi összejövetelen az együttessel. Az esten a Csörgőt fennállása harmincöt éves jubileuma alkalmából a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében annak ügyvezetője, Csonka Ferenc is köszöntötte.