2024. május 20., hétfő

Tomislav Nikolić: A bunyevácok bunyevácok

Szerbia alkotmányával és törvényeivel minden polgára számára lehetővé teszi, hogy annak vallja magát, aminek akarja, válaszolt kedden Tomislav Nikolić szerb államfő Ivo Josipović, Horvátország elnökének kritikájára, amelyet a vajdasági bunyevácok tankönyvtámogatásaival kapcsolatban mondott. Mint ismeretes, a horvát államfő azt mondta, az, hogy a szerb állam cirillül írott tankönyvekkel támogatta a bunyevác horvátokat, annak a bizonyítéka, hogy Szerbia folytatja a horvátok asszimilálását.

A szerb államfő viszont értetlenségének adott hangot, hogy a horvát kollégája miért nevezi a bunyevácokat bunyevác horvátoknak, majd hozzátette, hogy mindenkinek szíve joga annak vallania magát, ami.

– Ha ezt a jogot Ivo Josipović államfő is elfogadja, akkor miért nevezi a bunyevácokat bunyevác horvátoknak. Az amerikai horvátok alatt ugyebár Amerikában élő horvátokat értünk. A bunyevác horvátok milyen országban élnek – kérdezte Tomislav Nikolić.

Kiemelte, hogy a szóban forgó tankönyvek szerzőit a bunyevác nemzeti tanács jelölte ki, a tankönyveket pedig hat szerbiai oktatási intézmény hagyta jóvá.

– A bunyevácok nem szerbek, nem horvátok, hanem bunyevácok. Szerbia pedig mint olyanokat, örömmel elfogadja őket – mondta a szerb államfő.

A szerb államfő az iskola kezdetekor adományozott tankönyveket a bunyevác elsősöknek Szabadkán.