2024. május 20., hétfő

Nőgyógyászati konferencia Újvidéken

Háromnapos tanácskozás kezdődött csütörtökön Újvidéken a Tartományi Képviselőház nagytermében, melyen a hazai és a külföldi országok nőgyógyászai és orvosprofesszorai vesznek rész a mesterséges megtermékenyítés és a tervezett családalapítás témakörében.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Az ünnepélyes megnyitón Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, dicséretet érdemel minden arra irányuló igyekezet és törekvés, mely az egészségügyi nehézségekbe ütköző, gyermeket vállaló szülőkön igyekszik enyhíteni.

– A politikusok és a politika, valamint az orvosok közös feladata, hogy az embereknek távlatokat nyissanak és reményt nyújtsanak. Feladatunk tehát, hogy olyan életfeltételeket teremtsünk, amelyekben a betegeskedő nők meggyógyulhatnak, és ha úgy szeretnék, gyermeket is vállalhassanak – mondta Pásztor István.

Dr. prof. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociálpolitika és népesedéspolitikai titkár felszólalásában hozzátette, a tartományi kormány egyik prioritása mindig is az egészségügy magasabb szintre való emelése volt. Az elmúlt hét évben 3,25 milliárd dinárt, vagyis mintegy 30 millió eurót ruháztak be egészségügyi célokra, ebből csupán tavaly hétmillió eurót.

A szeptember 13-án záruló tanácskozás a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitika és Népesedéspolitikai Titkárság és az Újvidéki Egyetem Egészségügyi Karának szervezésében jött létre. Előadásokat tartanak USA-beli, belga, svéd, osztrák, angol, szlovén, macedón, montenegrói és természetesen szerbiai szakemberek.