2024. május 3., péntek

Kínai kapcsolatok kiépítése

Magyarországi és kínai gazdasági szakember tárgyalt Magyarkanizsán

Együttműködési lehetőségekről tárgyalt első ízben pénteken délelőtt a magyarkanizsai vezetőkkel Török György, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, valamint Cao Zheng Yin, a szegedi székhelyű Sherry Tavasz Kft. üzletvezetője, aki egyben Kína Shaanxi tartományának Csongrád megyei kapcsolattartója. A látogatás célja, hogy betekintést nyerjenek a község nyújtotta lehetőségekbe, ami a jövőben esetleges befektetések kialakításához vezethet. A tárgyalást követően a sajtóértekezleten Huzsvár Ervin polgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy ez a tárgyalás csupán az első lépése volt egy együttműködésnek.

– Remélem, ezentúl Cao úr nemcsak Csongrád megyének lesz a kapcsolattartó személye, hanem Észak-Vajdaságnak s ezen belül Magyarkanizsának is. Tudjuk azt, hogy Szerbia és Magyarország is különlegesen jó kapcsolatokat ápol Kínával állami szinten, s ez lehetőséget nyújt arra is, hogy tartományi, sőt községi szinten is kapcsolatokat építsünk akár Kínával, akár Magyarországgal, vagy a három ország közösen. A mai találkozó ismerkedési és kapcsolatépítési szándékkal jött létre, s természetesen megpróbáltuk feltérképezni, hogy milyen lehetőségek nyílnak a három ország együttműködésére. Prezentáltuk azokat a programokat, amelyeket a község szeretne elindítani, s partnereket keres, de konkrét dolgokról egyelőre még korai volna beszélni. De azért megemlíteném, hogy szóba került az oktatás és a gazdasági fejlesztés témaköre, amelynél külön kiemelném a mezőgazdaságot és a turizmust.

– Nemcsak a szerbiai üzleti kapcsolatokat kell fejleszteni, hanem azokat, akik tőkével rendelkeznek, meghívni ide, és bemutatni nekik a várost, sok lehetőségünk lenne itt, ha jó befektetőket tudnánk hozni. Az, hogy elkezdtünk tárgyalni, már egy kis eredmény ahhoz, hogy valami kialakuljon a két tartomány és a két város, Magyarkanizsa és Weinan között, utóbbi egy nagyon fejlett város, ötmillió lakosa van, igen fejlett a mezőgazdasága, a világ legnagyobb almatermelő központja, a szőlőtermelés is nagyon fejlett. Talán itt lehetne a közös utat megtalálni, azokat a technológiákat, amelyeket ők alkalmaznak, megnézni, átvenni, befektetőket keresni, és megnézni, hogy a két gazdaság mit tudna együtt tenni. S akár testvérvárosi kapcsolat is létrejöhetne – mondta Török György.

A megbeszélések ezzel nem értek véget, a sajtóértekezlet után a vendégek a Magyarkanizsai Gyógyfürdőben tettek látogatást. November elején pedig a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Kárpát Régió Üzleti Hálózattal közösen szakmai napot tartanak, melynek keretében részletesebben fognak beszámolni ezekről a tárgyalásokról a lakosságnak és a vállalkozóknak.