2024. május 2., csütörtök

„Vajdaságban a vajdasági gazda szántson!”

Branislav Bugarski megbízott tartományi mezőgazdasági titkár tegnap ismét fogadta a kúlai és a palánkai termelők egy csoportját, valamint a vajdasági mezőgazdasági termelők szervezeteinek vezetőit, mivel a mezőgazdasági minisztérium illetékeseivel folyatott tárgyalások sem jártak sikerrel annak kapcsán, hogy az állami tulajdonban levő termőföldeket eladták az egyesült arab emírségekbeli Al Rawafed válallatnak.

– A legutóbbi tárgyalásunk során Snežana Bogosavljević Bošković aktuális mezőgazdasági miniszterrel megállapodtunk abban, hogy a múlt hétre Újvidéken összehívunk egy találkozót, és ezen a károsult vajdasági termelők és a minisztérium képviselői is részt vesznek. Az összejövetelre azonban nem került sor, mert a mezőgazdasági minisztériumból az a válasz érkezett, hogy a tárca nem illetékes az arab Al Rawafed vállalattal kötött szerződés felülbírálására és ennek kapcsán bármilyen összejövetel megszervezésében, ezért a tartományi mezőgazdasági titkárság forduljon az illetékesekhez. Hogy az ügyben ki az illetékes, azt viszont senki sem tudja – mondta Branislav Bugarski a tegnapi összejövetel után tartott sajtótájékoztatón.

A tartományi mezőgazdasági titkárság képviselői a tegnapi tanácskozáson a termelőkkel ismertették a minisztérium reagálását, és arra keresték a választ, melyek legyenek a következő lépések.

– Bármit teszünk, civilizált módon tesszük, és mindenképp védelmezni fogjuk a vajdasági gazdák érdekeit, ami nem más, mint az, hogy Vajdaságban a vajdasági gazda szántson, vessen, és a maga belátása szerint működjön együtt bárkivel, aki a feldolgozóiparba szeretne beruházni. Emellett az itteni gazdák érdeke az is, hogy az állami földek bérlésekor ugyanazon feltételekkel indulhassanak az árverésen, mint az arabok, mert a szerb államnak is az lenne az érdeke, hogy a helybeli gazdák dolgozhassanak, gazdagodhassanak, legyen munkájuk, és a falvak ne néptelenedjenek el. Valamennyiünk közös érdeke az is, hogy egészségileg biztonságos élelmiszer kerüljön az asztalra. Azt követeljük a szerb kormánytól, ha már Szerbia alkotmányos rendjét megsértette a szóban forgó üzletkötéssel, akkor vállaljon garanciát abban is, hogy az új beruházó nem fog GMO-termékeket termeszteni Vajdaság területén – mondta Bugarski.

A tartományi kormány semmiképp sem áll el a vajdasági gazdák érdekeinek védelmezésétől, mindenkivel felveszi a kapcsolatot, ha kell, akkor a strasbourgi bírósággal is – tette hozzá a megbízott titkár.