2024. május 9., csütörtök
SKÓT NÉPSZAVAZÁS

A királynő is az elszakadás ellen!

A brit uralkodó azt reméli, hogy a skót választók „nagyon gondosan mérlegelik a jövőt” a függetlenségről kiírt csütörtöki népszavazáson. II. Erzsébet királynő (a felvételen) a skóciai Balmoralban, nyári rezidenciáján tette e rendkívüli feltűnést keltő kijelentését, amikor vasárnapi sétája közben szóba elegyedett az üdvözlésére összegyűltekkel. Egyikük biztosította arról, hogy nem hozza szóba a népszavazást, ám a királynő a fentebbi módon mégis „válaszolt” erre. Megjegyzése nyomán a Buckingham-palota közleményben sietett hangsúlyozni, hogy az uralkodó ezzel nem sértette meg a belpolitikai kérdésekben tőle elvárt semlegességet, mindazonáltal rendkívüli horderejű maga a tény, hogy a 88 esztendős királynő nyilvánosan véleményt formált a referendum ügyében.

Ráadásul rövid időn belül másodszor hangzott el ilyen vélemény a királyi család részéről, Harry herceg, a királynő unokája ugyanis csakúgy komoly feltűnést keltve még egyértelműbb utalást tett a minap arra, hogy reményei szerint Skócia a jövőben is az Egyesült Királyság része marad. A herceg kijelentése (is) egyértelmű jelzés, hogy az udvar valójában Skócia maradását pártolná.

Sajtóértesülések szerint David Cameron brit kormányfővel folytatott magánbeszélgetésein a királynő is egyöntetűen ennek az álláspontjának adott hangot, azaz ő is az unió jelenlegi formájának a fennmaradását pártolja, és a függetlenségpártiak lendületes előretörése rendkívül aggasztja, annak ellenére is, hogy a skót kormány már jó ideje jelezte: szeretné, ha a függetlenség elnyerése esetén is a brit uralkodó maradna Skócia alkotmányos államfője.