2024. május 2., csütörtök

Szüreti napok Bácsfeketehegyen

A bácsfeketehegyiek pénteken és szombaton tartották meg a XLIII. Bácsfeketehegyi Szüreti Napokat. A kétnapos rendezvénysorozat pénteken 18 órakor a bánáti, szerémségi és dél-bácskai művelődési egyesületek találkozójával kezdődött a színházteremben. Ez alkalommal a házigazdákon kívül 10 művelődési egyesület tagjai léptek fel néptánccal, népdallal, szavalással, mesemondással és énekkel. A műsort barátkozás követte a művelődési házban.

A rendezvénysorozat szombat délelőtt a bácsfeketehegyi néptáncosok hagyományos felvonulásával folyatódott: vigadozva, zenélve lovaskocsikkal járták körbe a falut, s közben megálltak a piactérnél, a Lódi Vinum borászatnál, a kerekes kútnál és a strandon. Minden helyszínen tánccal és énekkel kedveskedtek az összeseregletteknek.

A táncosok felvonulásával párhuzamosan, 10 órától szalonnasütés kezdődött a strandon. Kenyeret és szalonnát a szervezők biztosítottak, aki nem szereti a szalonnát, az ingyen lángost kapott. A szalonnasütés után a gyerekek számára kunjáték-bemutatót tartottak, ami igen népszerűnek bizonyult. A bácsfeketehegyi szüret elmaradhatatlan része a hagyományos birkapaprikás, amelyet ez alkalommal promóciós áron vásárolhatták meg az érdeklődők.

A XLIII. Bácsfeketehegyi Szüreti Napokat a Feketics Művelődési Egyesület, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a bácsfeketehegyi Gazdakör és a Karatepe Kun Hagyományőrző Egyesület szervezték. Pál Károly, a Feketics M.E. elnöke elmondta lapunknak, hogy az eseménysorozatot hagyományőrző és közösségmegtartó célzattal szervezték meg. A bácsfeketehegyi szüreti napokról keddi számunkban olvashatnak bővebben.