2024. április 27., szombat

Top-Expo Topolyán

Több mint száz kiállítója volt a tizenegyedik Top-Expo mezőgazdasági kiállításnak és vásárnak, amely a hétvégén ezúttal is a topolyai Mezőgazdasági Középiskola sportcsarnokában és annak környékén várta a látogatókat.

A Topolyai Napok rendezvényeként szombaton délután megnyílt a sorrendben XI. Top-Expo. Az idén kétnaposra szűkült mezőgazdasági-, ipari kiállítás és mesterségek vására ünnepélyes megnyitóján a házigazdák nevében először Tóth Tibor, a topolyai Mezőgazdasági Iskola igazgatója üdvözölte a jelenlevőket, majd Szalkai Nemes Valéria, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének alelnöke felszólalásában elégedettségének adott hangot, hogy a szövetség az anyaországi támogatásnak köszönhetően anyagilag is támogatni tudta a rendezvény megszervezését. Arról is szólt, hogy az összefogás megtartó ereje hozzájárulhat a vajdasági gazdatársadalom felemelkedéséhez és az élhetőbb vidék a megteremtéséhez. Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere a szervezők, a Községi Unió civil szervezet és a topolyai önkormányzat nevében köszöntötte a több mint 100 kiállítót és a számos vendéget, majd megnyitotta a Mezőgazdasági Iskola sportcsarnokában és környékén megrendezésre kerülő rendezvényt. Elmondta, az évi tizenkét vásár mellett ez a tizenharmadik Topolyán, a városnapi program legnépesebb rendezvénye, amelynek az eladás és vásárlás mellett a tapasztalatszerzés a legfontosabb erénye, hely, ahol új barátságok, partneri viszonyok köttetnek.

A megnyitón felléptek a topolyai Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ és a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ néptáncosai, valamint a magyarországi, darányi vendégek képviselői is. Szombat délután bemutatkozott a Panonreg regionális fejlesztési ügynökség, tegnap Dragan Kljajić a talajminták elemzéséről, a talajvizsgálat fontosságáról tartott szakelőadást.

Az előadásokon kívül szórakoztató programokkal, bemutatókkal, műhelymunkákkal, pálinka-, sütemény- és babgulyásfőző versennyel is gazdagított rendezvényre a belépés ingyenes volt. Újdonságnak számít a szombat délelőtti tó körüli családi Capriolo-kerékpártúra, melyre mintegy 300 benevezés érkezett. A különböző versenyek eredményhirdetését követően a vásár vasárnap 17 órakor zárult.

A XI. Top-Expo támogatói a topolyai önkormányzat, a helyi közösség, a tartományi mezőgazdasági titkárság, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Mezőgazdasági Középiskola, kiemelt támogatója pedig a Polovni Automobili internetes portál volt.