2024. május 4., szombat

Nők is ölnek az Iszlám Államért

A Nyugat és a Közel-Kelet több országa együtt akar fellépni az Iszlám Állam (IÁ) szunnita terrorszervezet ellen, amely az elmúlt hónapokban ellenőrzése alá vonta Irak és Szíria hatalmas területeit, amelyeken önhatalmúlag államot (kalifátust) alapított. Az IÁ nevét a világ a 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban ismerhette meg. Akkor már önálló szervezetként működött, mivel vadállati kegyetlensége és brutalitása miatt az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki ágából kiebrudalták. Kegyetlenkedései miatt Szíriában még a felkelőcsoportok is szembefordultak vele. Irakban szintén mindenkivel szembekerült.

Senki nem tudja azonban, hogy az IÁ hány harcosát kellene legyőzni a kalifátus felszámolásához. Szakértők 30-50 ezerre becsülik a saját államot működtető terrorszervezet katonáinak a számát.

Amikor június elején Irakban elindították offenzívájukat, legfeljebb tízezren lehettek. Azóta rengetegen csatlakoztak hozzájuk, közöttük a térség arab országaiból, de máshonnan is, így az EU több tagállamából, az oroszországi Csecsenföldről, Kínából, az Egyesült Államokból, Üzbegisztánból, de még Ausztráliából is.

Irakban megfutamították szinte az egész hadsereget, s ennek köszönhetően hatalmas mennyiségű (főleg amerikai) fegyverhez, hadfelszereléshez jutottak. Az IÁ remekül kiképzett seregek felett rendelkezik. Az újoncok folyamatos jelentkezése pedig részben annak köszönhető, hogy széles körű toborzótevékenységet folytat (a közösségi médiában is).

A barbár hordákat megszégyenítő kegyetlenkedéseiről elhíresült IÁ-ba nemcsak férfiak özönlenek, szép számmal csatlakoznak hozzá nők is. Olyanok is, akik nem a harcosok „szórakoztatására”, hanem katonai akciókra vágynak, illetve vállalkoznak.

A kalifátusnak már jó ideje női alakulatai működnek, amelyek tagjait alapos kiképzés után vetik be a hadműveletekben. Sokan ezt bizonyára hihetetlennek tartják, hiszen a szervezet másodrangú embereknek tartja a nőket, és minden joguktól megfosztja őket. Szakértők szerint az IÁ-ban harcolni vágyó hölgyeket nem csupán vallási, esetleg politikai meggyőződése viszi a terrorszervezetbe, hanem talán az a megfontolás is, hogy a háború dúlta vidékeken, fegyveres alakulatba szerveződve, sokkal nagyobb az esélyük a túlélésre, mint a védtelen polgároknak.

Az IÁ örül nekik, hisz a kalifátus férfi katonái szívesen küldik őket az ellenség nőkből álló csapatai ellen, merthogy ilyenek is vannak. Például Észak-Irakban, ahol a kurdoknak kiválóan kiképzett és mindenre elszánt harcosnőik is küzdenek az IÁ ellen. A terrorszervezetnek ez sehogy sem tetszik. Azt tartja ugyanis, hogy ha nő végez valamelyik férfi katonájával, az áldozat lelke nem kerül a Paradicsomba.