2024. május 8., szerda

Obama: Porosenko washingtoni látogatása üzenet Putyinnak

Az ukrán elnök különleges biztonsági partneri státust kért Washingtontól

Barack Obama amerikai elnök szerint Petro Porosenko ukrán elnök washingtoni látogatása egyfajta szavakat helyettesítő üzenet Vlagyimir Putyin orosz államfőnek. Az elnök megfogalmazása szerint Porosenko jelenléte a Fehér Házban olyan üzenet Putyinnak, amely „angol és orosz szavak ezreivel ér fel”.

Porosenkót üdvözlik érkezésekor az amerikai kongresszusba (Fotó: Beta/AP)

Porosenkót üdvözlik érkezésekor az amerikai kongresszusba (Fotó: Beta/AP)

Porosenko helyi idő szerint szerda este érkezett Ottawából Washingtonba. Hivatalos látogatása csütörtökön kezdődött. Ennek során beszédet mondott a kongresszus két házának együttes ülésén, amire külföldi politikusok csak kivételes esetekben kapnak lehetőséget. Beszédében sürgette, hogy Washington biztosítson hazája számára a NATO-n kívüli különleges biztonsági partneri státust. Kijelentette, e megtisztelő meghívás nem neki, hanem az ukrán népnek szól, amely a demokráciáért folytatott globális küzdelem élvonalában harcol. Hangsúlyozta: Ukrajna nem fogadja el a Krím orosz elcsatolását, amit a modern történelem legcinikusabb árulásának minősített. Szavai szerint Ukrajnának ugyanúgy jogában áll megvédeni területét, mint Izraelnek.

A Fehér Ház közleménye szerint egyébként az Egyesült Államok további 53 millió dolláros támogatást fog nyújtani Ukrajnának. A 7 millió dolláros humanitárius segélyen felül Washington 46 millió dollár értékű katonai segélyt biztosít az ukrán hadseregnek és határőrségnek. Ez ellenséges tüzérségi és aknatüzet észlelő készülékeket tartalmaz majd, de fegyvereket továbbra sem.

Az ukrán elnök látogatása alkalmával a képviselőház határozatot fogadott el, amelyben támogatásáról biztosította az ukrán nép jogát ahhoz, hogy szabadon határozza meg a jövőjét „más országok beavatkozása, megfélemlítés vagy kényszerítés nélkül”. A képviselőház felszólította az amerikai és a szövetséges országok kormányait, hogy haladéktalanul nyújtsanak segítséget Ukrajnának, lássák el katonai eszközökkel, valamint hírszerzési és más információkkal.

Porosneko Barack Obama mellett tárgyal Joe Biden alelnökkel, John Boehnerrel, a képviselőház republikánus elnökével és John Kerry külügyminiszterrel is.

Ottawai látogatásán Porosenko a kanadai parlamentben azt mondta, Ukrajna sosem tér vissza a borzalmas szovjet időkbe „Mi azt mondtuk: Viszlát, Szovjetunió! Ez egyfajta Rubicon volt, amelyet át kellett lépnünk. Már sosem térünk vissza a borzalmas múltunkba”.