2024. május 3., péntek

Harmadik nézőteret kap a zombori Népszínház

Urbán András a vendégrendezők sorában

Kinevezése óta első ízben nyilatkozott újságíróknak Mihajlo Nestorović, a zombori Népszínház igazgatója. Elmondta, hogy új bérlője van a legendás, de immár évek óta nem működő Godot Kávézónak, és megállapodtak vele, hogy a színház épületében lévő helyiségben kéthetente kabaré-előadásokat tartanak. Ezzel a meglévő színházterem és a Studio 99 kisterem mellett a Cabaret Godot-val harmadik, 80 férőhelyes nézőteret kap az intézmény. A színház napjától, november 25-étől kezdődően háromnapos kabaréfesztivált rendeznek az új teremben, és ezt a fesztivált hagyományossá kívánják tenni.

Az új színi direktornak nagyra törő tervei vannak. Az elmúlt vasárnap kezdődtek az új bemutató próbái. Petar Grujičić MiSterija címmel írt szövegkönyvet Jovan Sterija Popović egyik szatirikus szövege nyomán, ezt Dušan Petrović állítja színpadra. Az előadás érdekessége, hogy nyolc fiatal színész is szerepet kapott benne, köztük öten az újvidéki Művészeti Akadémiáról, akik még nem játszottak a zombori színpadon. A bemutatót október negyedikére hirdették meg, és ekkor veszi kezdetét az idény is. Októberben a társulat a műsorán lévő több darabbal Szarajevóban, Podgoricán, Mladenovacon, Zaječarban és Versecen vendégszerepel. November derekától egy gyerekdarabot készítenek, és ekkor kezdődnek Shakespeare Sok hűhó semmiért című darabjának próbái, amelyet Ana Đorđević rendez. Shakespeare mintegy másfél évtized után tér vissza a zombori teátrumba.

– A tárgyalások záró szakaszába jutottunk a régió egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb rendezőjével, Urbán Andrással, aki terveink szerint jövő év tavaszától dolgozik majd a zombori társulattal – jelentette be Mihajlo Nestorović.