2024. május 19., vasárnap

A felelősségvállalással lehet előrelépni

Nemanja Nikolić: A Videoton nemcsak nyeri a meccseket, hanem a közönséget is kiszolgálja

Remekül kezdődött az NB I. 2014/2015-ös idénye a székesfehérvári Videoton számára, hiszen az együttes a bajnokság első hét fordulójában begyűjtötte a maximális 21 pontot, átlagban három gólt lőtt meccsenként, hat mérkőzésen gólt sem kaptak. A kiváló rajtban meghatározó szerepet játszik a magyar válogatott zentai származású csatára, Nemanja Nikolić, aki mind a hét meccsen betalált, a Puskás ellen duplázott, már nyolc gólt lőtt a szezonban.

A csatár az északírek ellen 2:1-re elveszített hazai találkozón is kezdőként lépett pályára, de csak egy félidőnyi bizonyítási lehetőséget kapott Pintér Attila szövetségi kapitánytól, a meccs után mindkettejüket erősen kritizálta a magyarországi média. Pedig Nikolić szerint egy csatár nehezen lőhet gólt, ha alig kerül helyzetbe.

• Hét meccsen hét győzelmet arattak, nyolc gólnál jár a bajnokságban. Minek köszönhető ez a remek idénykezdet?

– Örülök, hogy csapatszinten minden jól működik, és magabiztosan hozzuk a meccseket. Nem is csak nyerjük a meccseket, hanem játsszuk is a focit, kiszolgáljuk a közönséget, a szurkolók élvezik a mérkőzéseinket, és mi is jól érezzük magunkat a pályán. Felszabadultak vagyunk, sok gólt rúgunk, 21:2 a gólarányunk, a hét meccsből csak a Győr ellenin kaptunk gólt, hat találkozón nem kapitulált a védelmünk, ami mindenképpen pozitív. A foci kollektív sportág, örülök annak, hogy a csapat is profitálni tudott a góljaimból.

• Miben mások a nyáron kinevezett edző, Joan Carillo módszerei, mint az elődökéi?

– Joan már majdnem négy éve itt van velünk. A bajnoki cím után, amikor Paulo Sousa érkezett hozzánk, ő volt a segítője, és már akkor is nagyon szoros kapcsolatot ápolt a játékosokkal. Egy olyan edzőt ismertünk meg a személyében, aki vérprofi, de mindig játékospárti volt. A futballisták nagyon megszerették, mindig is felnéztek rá. Sajnos ugyan José Gomessel is jól kezdődött az idény, de az első tíz forduló után hullámvölgybe kerültünk, amiből nem tudtunk időben kimászni. Az nem volt annyira sikeres idény, ami sajnáltam is, mert akkor is az volt a cél, hogy megnyerjük a bajnokságot. A szezon végén a klub úgy döntött, lehetőséget ad Joannak a bizonyításra, hogy megmutassa, mire képes vezetőedzőként, ami szerintem telitalálat volt. Remek ember, nagyon érti a szakmát.

• A csapatnak a bajnoki, Önnek pedig a gólkirályi cím az egyértelmű cél az idényben?

– Mindenféleképpen arra törekszünk, hogy ismét örömet szerezzünk a szurkolóknak. Abba a hibába nem szabad beleesnünk, mint tavaly, amikor fogadkoztunk, hogy igenis mi leszünk a bajnokok mindenáron. Úgy kell folytatnunk, ahogy elkezdtük, és akkor nagy baj nem lehet. Hosszú még ez a bajnokság, 23 nehéz mérkőzés van még hátra, mindegyiken maximális odafigyelésre lesz szükség. A saját teljesítményem kapcsán elmondhatom, hogy minden csatár pályázik a gólkirályi címre, amikor elkezdődik a bajnokság. Nekem ezelőtt már kétszer is sikerült megnyernem, és természetesen azon leszek, hogy harmadszor is az élen végezzek. Ha a csapat így folytatja, akkor nem is lesz gond ezzel, mert élmény egy olyan együttesben játszani, amely támadófocit játszik, és ilyen remekül szolgálja ki a csatárokat, mint a csapattársaim engem – amit ezúton is nagyon köszönök nekik. Én is azon vagyok, hogy gólokkal, gólpasszokkal járuljak hozzá az eredményességünkhöz.

• Hogyan értékelné az északírek elleni meccset, jogosnak érezte a félidei lecserélést?

– Nem én vagyok az egyetlen, aki úgy gondolja, egyik játékos sem szereti, ha a félidőben lecserélik. Azt hiszem, egy olyan időszakhoz érkeztünk, amikor nem kifogásokat, hanem megoldásokat kell keresni ahhoz, hogy a válogatott ismét sikeres legyen. Jó formában voltam meccs előtt, örültem neki, hogy kezdőként kaptam lehetőséget, és azon voltam, hogy gólokkal segítsem a csapatot. Sajnos nem volt sok gólszerzési lehetőségünk, helyzetünk az egész meccsen, értelemszerűen nekem sem az első félidőben. Ha egy csatárnak nincs helyzete, abból nagyon nehéz gólt lőni. De még egyszer mondom, most nem szabad alibit keresni, mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, mert csak úgy tudunk előrelépni.

• Igaz-e, hogy egyes, Önt kritizáló újságoknak nem akart interjút adni a vasárnapi bajnoki győzelem után?

– A médiával elég jó volt a viszonyom. Az északírek elleni meccs után elég sok kritikát kaptam, de úgy érzem, hogy vasárnap megint bebizonyítottam, ha van lehetőségem, akkor igenis eredményes tudok lenni. Az újságírók feladata, hogy írjanak rólunk és kritizáljanak bennünket, én nem azért játszom, hogy nekik bizonyítsak bármit is, nekem az a fontos, hogy a csapat jól szerepeljen. Nekik volt egyfajta véleményük a meccs után, amit én elfogadtam, az élet megy tovább. A foci olyan sportág, amiben hétről hétre bizonyítani kell, én azon vagyok, hogy továbbfejlődjek, és még eredményesebben futballozzak.

• Az északírek elleni eredményt már nem lehet megváltoztatni. Lát-e lehetőséget, megoldást arra, hogy a válogatott ott legyen a 2016-os Eb-n? Ha igen, min kellene sürgősen változtatni?

– Kicsit összezavar ez a kérdés, mert mindenki azon dolgozik, hogy a magyar válogatott megint sikeres legyen, és a játékosok is azon vannak, hogy több mint negyven után Magyarország ismét kijusson egy Európa-bajnokságra. Nehéz feladat vár ránk, már a Románia elleni meccs sem ígérkezik egyszerűnek, különösen idegenben. Mindenféleképpen ki kell javítanunk a hibákat, ahogy már mondtam, vállalni kell a felelősséget, és menni kell tovább. Az északírek elleni meccset már nem lehet visszacsinálni, ott sok hibával játszottunk. Ha ki akarunk jutni az Eb-re, hazai pályán minden meccsen be kell gyűjteni a három pontot. A lényeg, hogy felálljunk, mert egy igazi csapat fel tud állni! Hosszú még ez a sorozat, nem szabad elfeledni, hogy két csapat automatikusan kijut a kontinenstornára, és a csoportharmadiknak is lesz esélye kivívni a részvételt. A játékosnak a pályán kell bizonyítani. A focistának nem kell azzal foglalkozni, hogy mit kell újítani, változtatni, azért van a szakmai stáb, azért vannak azok az emberek, akiknek ezek a kérdések a feladatkörükbe tartoznak, hogy megoldják a problémákat, kitalálják a taktikát és a stratégiát.