2024. május 4., szombat

Négyen párttagság nélkül maradtak

A Szerb Haladó Párt kizárta soraiból a moholi helyi közösség tanácselnökének leváltását kezdeményező személyeket

A Szerb Haladó Párt végrehajtó bizottsága az adai-moholi pártszervezet által kezdeményezett fegyelmi eljárás alapján még hétfő esti rendkívüli ülésén kizárta soraiból azokat a párttagokat, akik aláírták a moholi helyi közösség tanácselnökének leváltását kezdeményező dokumentumot. Ezt a moholi helyi közösség szintén hétfőn este leváltott elnöke, a SZHP községi szervezetének elnöke, Stanka Mihajlov jelentette be kedd esti sajtótájékoztatóján Moholon. Stanka Mihajlov elmondta: a SZHP végrehajtó bizottságának elnöke, Radomir Nikolić kezdeményezte a testület hétfői rendkívüli ülését, amelyen Dragan Bajšanskit, Jelena Jakšićot, Stevan Morovićot és Dávid Ritát azonnal kizárták a pártból. Azzal az indoklással, hogy nem látták el megfelelően a tisztségüket, megsértették az alapszabályzatot és a pártfegyelmet, amivel kárt okoztak a SZHP-nek.

Kellemetlen esemény történt, felmentették a moholi helyi közösség tanácselnökét, vagyis engem, és ezzel megszegték a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség közötti megállapodást. El kell ismernem, hogy ezért a Szerb Haladó Párt tagjai a hibásak, nem a Vajdasági Magyar Szövetség. Ezekkel az emberekkel már az ezt megelőző néhány hónapban is akadtak gondjaink. Három hónapja egyáltalán nem járnak el a községi bizottság üléseire, úgy gondoltuk, hogy majd megnyugszanak, megpróbáltuk rendezni a helyzetet a párt felsőbb vezetésének közreműködésével is – magyarázta Stanka Mihajlov. – Jártak a párt felsőbb vezetésénél is, hogy panaszkodjanak rám mint a községi bizottság elnökére és a községi bizottságra. A párt felsőbb vezetése azonban nem talált kifogásolnivalót a községi bizottság elnökeként végzett munkámban és a pártbizottság munkájában. Szigorúan elrendelték nekik, hogy nem tehetnek ilyet, nem köthetnek semmilyen egyezséget a demokratákkal és a szocialistákkal, és így felbontsák a VMSZ-szel kötött koalíciós megállapodást. Szigorúan megparancsolták nekik, hogy tiszteletben kell tartaniuk a községi bizottság döntését. Birtokomban van a községi bizottság június 15-ei, 183. ülésen hozott döntése, ahol szavazásra bocsátottam, hogy a községi bizottság továbbra is támogatja-e, hogy én legyek a helyi közösség tanácsának elnöke, amit egyhangúlag megerősítettek. Ők is itt voltak, és erre szavaztak. Ezután már nem jelentek meg, és nem vettek részt a munkában. A szeptember 12-én megtartott 193. ülésen a községi bizottság elé terjesztettem azt a javaslatot, hogy se én, se a községi bizottság ne küszködjön ezzel, illetve ne váltsanak le a helyi közösségben, inkább lemondok, majd a körünkből válasszunk valakit helyi közösségi tanácselnöknek. A községi bizottság nem fogadta el az ajánlatomat, mivel a párt álláspontja szerint ez személyes jogom ugyan, de engem a párt és a községi bizottság nevezett ki, ezért erről is nekik kell meghozniuk a döntést. A községi bizottság 26 tagja közül 25 amellett volt, hogy nem kell lemondanom, és megerősítik a 183. ülésen meghozott döntésüket, vagyis továbbra is maradjak a helyi közösség tanácselnöke – közölte a helyi pártszervezet elnöke.

Stanka Mihajlov nyilvánosan is elnézést kért a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetétől, amiért megszegték a velük kötött megállapodást, majd reményét fejezte, hogy a jövőben is folytatódni fog a két párt közötti jó együttműködés. Megjegyezte, hogy a moholi helyi közösség tizenöt fős tanácsában az SZHP által támogatott listának két képviselője maradt, így egyelőre ellenzékiként folytatják a munkát a négy, VMSZ által támogatott tanácstaggal együtt.

A SZHP községi szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón cáfolta az ellene felhozott vádakat, valamint beszámolt a helyi közösség elnökeként végzett munkájának eredményeiről is.