2024. május 5., vasárnap

Tiszta vizet a Krivajába!

Tiltakozó megmozdulás Topolyán a környezetszennyezés megállítása érdekében

A Topolyán tegnap megtartott megmozdulás apropója a Krivaja patak szennyezettsége, valamint a közép-bácskai városban terjedő bűz miatti elégedetlenség. Az Egy perccel 12 óra előtt mottóval meghirdetett esemény a városközpontban a Panda Áruház előtt kezdődött, ahol Dragan Pečurica fő szervező köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a valamikor horgászásra, sőt fürdésre is alkalmas vizű patakot az utóbbi időben olyan mértékű szennyezés érte, hogy a helyzet tarthatatlanná vált. A három fő szennyező az állati fehérjéket feldolgozó üzem, vagyis a Žibel, az IM vágóhíd és a Perutnina Ptuj, fejtette ki Pečurica, majd hozzátette, hogy ezek a cégek folyamatosan a mögé bújnak, hogy tevékenységükkel munkát adnak a lakosságnak, és minden megkeresésre vagy vádra arrogánsan reagálnak, esetleg szóra sem méltatják a megszólalókat.

A városban terjedő bűzre térve a fő szervező kijelentette, hogy a kellemetlen szagokat kibocsátó cég, amely jelen esetben a Žibel vállalat, mindenféle felelősségre vonás nélkül folytathatja munkáját, hisz nincs törvény, amely ezt szabályozná vagy büntetné, és előirányzott egy aláírásgyűjtést, amelyet Zombor és Nagybecskerek hasonló helyzetben lévő polgáraival közösen indítanak, és amelyet a tartományi kormányhoz fognak eljuttatni, vagy ha szükség lesz rá, tovább is mennek, akár az illetékes nemzetközi bíróság elé.

A résztvevők ezután az AIK igazgatósági épülete elé vonultak. Az eseményen jelen voltak a kishegyesi Greenhead Környezetvédelmi Egyesület képviselői is. Puskás Valéria környezetvédelmi mérnök, az egyesület elnöke, elmondta, hogy őket is érinti a Krivaja állapota, ugyanis a Topolyán beleeresztett szennyeződés a patak alsó folyásán mutatkozik meg. A Greenhead aláírásgyűjtésbe kezdett, és több mint 600 aláírást gyűjtöttek össze, emellett kerekasztal-beszélgetést is szerveztek, ahol próbáltak megoldást keresni erre a problémára.

Mengyán Pletikosić Ildikó bajsai lakos, a Tiszta vizet a Krivajába – Želimo čistu Krivaju oldal vezetője újságírói kérdésre elmondta, hogy a faluban szinte lehetetlen a patak mellett élni.

– Az intenzív szennyezés két évvel ezelőtt kezdődött, akkor két vagy három hétig tartott. Ugyanez megismétlődött tavaly is. Ez megegyezik azzal az időszakkal, amikor az ipari zónában az ülepítőket mossák. Azt hiszem, nem kell sok logika hozzá, hogy az emberek rájöjjenek, mi okozza a szennyezést. Az idén július elején ez megint elkezdődött, és azt gondoltuk, hogy befejeződik 2-3 hét után. Nem így történt, hanem a mai napig tart. Meg lehet nézni, hogy Topolyától a patakban nem víz folyik, hanem valami bűzös, fehéres, szürkés folyadék, amelyben teljes mértékben megszűnt az élet. Tragikomikus, hogy a városban alig beszélhetünk iparról, mégis ilyen hatalmas méretű az ipari szennyezés, fejtette ki Mengyán Pletikosić, majd hozzátette, hogy a szennyezők számára semmi következménye nincs a dolognak, a felügyelőségek teljesen tehetetlenek, az érintett önkormányzatok szintúgy, a rendőrség pedig nem érzi magát érintettnek az ügyben.

Az AIK székháza után a résztvevők a Žibel elé vonultak, ahol Miroslav Jovančić zeneszóval szólalt fel a szennyezés ellen. Itt szólítottuk meg dr. Varga Lívia gyermekgyógyászt: – Számomra nagyon szomorú a tény, hogy egy ilyen gyönyörű helyen, mint ahol élünk, nem fordítanak kellő gondot a környezet védelmére. Elhiszem, hogy sokszor anyagi dolgok vannak az egész hátterében, de ha nem gondolunk arra, hogy elsősorban tőlünk függ, hogy milyen levegőt lélegzünk be, hogy milyen vizet iszunk, akkor sajnos egyre több probléma lesz az egészségünkkel.

Majd a kellemetlen szagokra térve hangot adott véleményének, miszerint, ha a szaglószervünknek ennyire kellemetlen, még ha nincs is benne semmiféle mérgező anyag, akkor is annyira károsan befolyásolja a kedélyállapotunkat, hogy az semmiféleképp nem jó az egészségünk számára

A rendőri kísérettel biztosított eseménynek minden bizonnyal lesz folytatása, hisz a szervezők az aláírásgyűjtés mellett újabb megmozdulásokat terveznek a közeljövőben.