2024. május 1., szerda

Nagyobb részesedést a községeknek!

Magyarkanizsát nagymértékben sújtja a kőolajjáradék csökkenése

Az országban Nagykikinda, Szenttamás és Magyarkanizsa az a három község, ahol százalékarányban a legnagyobb kőolaj- és földgázkitermelés folyik. Többek között ez az oka annak, hogy a községek polgármesterei úgy döntöttek, nagyobb részesedést igényelnek a jelenleg megvalósuló járadékból, de a lakosság egyre sűrűbben jelentkező panaszai, a környezetszennyezés, az infrastruktúrában és a termőföldeken okozott károk is közrejátszottak abban, hogy törvénymódosítási javaslattal álljanak elő.

– A bányászatról és a földtani kutatásról szóló új törvény a kitermelési mennyiség után 7%-os járadékot határoz meg, ez a 7% pedig szétoszlik a köztársaság, a tartomány és a község között, mégpedig úgy, hogy a község és a köztársaság 40-40%-ot kap, a maradék 20%-ot pedig a tartomány kapja meg – mondta dr. Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester.

Azt is hozzátette, hogy ebből a 7%-os járadékból egyelőre csak 3% valósul meg, a szerződés szerint a teljes összeget a kitermelő a beruházás befejezése után tudja majd folyósítani. Ebből a 3%-ból az új törvény előtt a község 50%-os részesedést kapott, a jelenlegi törvény miatt pedig értelemszerűen 10%-kal kevesebb jár. A különbséget pedig a számok is igazolják. Magyarkanizsa költségvetésébe erre az évre 240 millió dinár bevételt terveztek a kőolajjáradékból, ebből eddig 146 millió dinár folyt be, egy részlet maradt még hátra, ami körülbelül 70 millió dinárra tehető, az így kapott végösszeg tehát 240 millió helyett körülbelül 20 millióval máris kevesebb.

– A polgármesterek egyhangúlag megállapították, hogy az egyre növekvő kitermelés közepette ez az összeg nem elegendő arra, hogy a helyi önkormányzatok előmozdítsák az érintett közösségek életfeltételeit, közműveket építsenek és állítsanak helyre. A helyben élő közösségek életfeltételeinek javítása érdekében a másik két község polgármestereivel közösen javasoljuk, hogy mindaddig, amíg a 7%-os járulék nem valósul meg, ne alkalmazzák az új törvény által megszabott elosztást, ehelyett az adott eszközök teljes egészében azoknak az önkormányzatoknak a költségvetésébe folyjanak be, ahol kitermelés folyik – nyilatkozta a magyarkanizsai polgármester.

A szeptember 3-án Nagykikindán megtartott megbeszélésükről és a törvénymódosítási javaslatról jegyzőkönyv készült, amelyet a felek a kormány és az illetékes minisztérium elé terjesztenek.