2024. május 3., péntek
SKÓT REFERENDUM

A királyság kiállta a szakítópróbát

Az unionisták 55, a függetlenségpártiak a voksok 45 százalékát szerezték meg – Távozik tisztségéből a skót kormányfő

A vártnál jóval nagyobb, 10 százalékpontos fölénnyel nyertek az elszakadás ellenzői a skóciai népszavazáson, amelyen arról kellett dönteni, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e, vagy függetlenné váljon. A péntek délelőtt ismertetett végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt az elszakadás ellen, és 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

Alex Salmond skót kormányfő a függetlenségpárti kampányt irányító Yes Scotland hívei előtt péntek reggel Edinburghban elismerte a vereséget, és kijelentette: a skótok többsége „ez idő szerint” nem kívánja Skócia függetlenné válását, helyettese, Nicola Sturgeon pedig amondó volt, hogy a függetlenséget elvető tábor győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt.

Salmond péntek délutáni sajtóértekezletén pedig közölte: értesítette az általa vezetett kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) főtitkárát arról, hogy nem kívánja újra jelöltetni magát a pártvezetői tisztségre az SNP november 13-15-én esedékes éves kongresszusán. A párt új vezetőjének megválasztása után lemond miniszterelnöki tisztségéről, lehetővé téve, hogy utódját a parlament az ilyenkor szükséges eljárással megválassza kormányfővé – tette hozzá. Az íratlan, de törvényerejű – Skóciában is honos – brit politikai szokásjog alapján a mindenkori miniszterelnök a kormányzó párt vezetője is egyben.

David Cameron brit kormányfő azonban kizárta a referendum belátható időn belüli megismétlését. Szavai szerint e mostani népszavazás „egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte” a skóciai függetlenség kérdését, és nincs mód az ismétlésre. Egyben kiszélesedett jogkörökről biztosította Edinburghot, közölve: a legnagyobb brit pártok ígéretének megfelelően már novemberre elkészülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek a jelenleginél is nagyobb döntési hatáskört adnak a skóciai parlamentnek, elsősorban adózási, költségvetési és szociális ügyekben.

A kormányfő ugyanakkor egyenes utalást tett arra is, hogy e folyamattal párhuzamosan az Egyesült Királyság többi nemzetének, köztük Angliának szintén nagyobb beleszólást kell adni saját ügyeibe. Nem mondta ki, hogy külön angol parlament létrehozását tervezné, kijelentette ugyanakkor, hogy „határozott választ igényel az angol törvényekre az angol szavazatok” kérdése. Ennek az évtizedek óta vitatott problémának a lényege, hogy a brit parlamentben ülő skót képviselők szavazhatnak olyan sarkalatos kérdésekben is, amelyek csak Angliát érintik, ám a hatalmi decentralizációs folyamat alapján, az önálló skót parlament létrehozása nyomán az angol parlamenti képviselők nem voksolhatnak skóciai érdekű, az edinburghi törvényhozás hatáskörébe tartozó ügyekben. Cameron ennek a problémának a közeli feloldására tett egyenes utalást.

VILÁGSZERTE MEGKÖNNYEBBÜLÉSSEL FOGADTÁK

Egy függetlenségpárti aktivista letaglózva bandukol Edinburgh egyik eső áztatta, kihalt utcáján (Fotó: Beta/AP)

Egy függetlenségpárti aktivista letaglózva bandukol Edinburgh egyik eső áztatta, kihalt utcáján (Fotó: Beta/AP)

Világszerte megkönnyebbüléssel üdvözölték a népszavazás eredményét. Számos uniós szerv és diplomata tolmácsolta ilyen irányú véleményét, köztük Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, üdvözölte a hírt, hogy az Egyesült Királyság egyben marad. Kommünikéje szerint az Egyesült Királyság az EU fontos tagja, és a jövőben is az marad, amely az unió minden tagállamának és minden polgárának a hasznára válik.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint: „Ez az eredmény kedvező az egységes, nyitott és erősebb Európa számára, amelyért a bizottság is kiáll”. Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke megkönnyebbüléssel fogadta a népszavazás eredményét. A német szociáldemokrata politikus egyebek mellett kiemelte; Katalónia, Flandria, vagy éppen Dél-Tirol számára iránymutató lehet, hogy milyen megoldást dolgoznak ki Skócia jogállására. Ha Skócia az Egyesült Királyság keretén belül mindenki számára megfelelő önállóságot kap, akkor a skót megoldás „modell” lehet (az EU-n belül) más régiókban felmerülő igények kielégítésére is.

Azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britanniában napirendre kerülhet a népszavazás az ország uniós tagságáról, az EP-elnök azt mondta, amikor legközelebb találkozik David Cameronnal, elmondja neki, hogy „az Egyesült Királyság az egyesült Európában jó dolog”.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő szerint Európa számára a legjobb eredmény, hogy a skótok a függetlenséget elutasítva az Egyesült Királyság egységének megőrzésére szavaztak. „A skótok elkerülték a súlyos gazdasági, társadalmi, intézményi és politikai következményeket” – vélekedett, hozzátéve, hogy Skócia nemcsak saját maga és Nagy-Britannia, hanem Európa többi része szempontjából is a legkedvezőbbet választotta a referendumon. A spanyol miniszterelnök – aki határozottan ellenzi a november 9-ére előirányzott katalán függetlenségi népszavazást – gratulált Skóciának.

Anders Fogh Rasmussen leköszönő NATO-főtitkár is örömét fejezte ki, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is egységes marad. Szavai szerint az Egyesült Királyság a NATO egyik alapító tagállama, amely a jövőben is vezető szerepet játszik abban, hogy a szövetség erős maradjon.

A skót „nem” katonai jelentőségét az adja, hogy a brit nukleáris csapásmérő erő, a ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjáró-flotta Skóciában állomásozik, annak elszakadását követően pedig ki kellett volna onnan vonni. Ezzel összefüggésben több szövetséges, köztük az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot, attól tartva, hogy az ország szétválása meggyengítette volna az észak-atlanti szövetség egyik legfontosabb tagját.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is megelégedéssel fogadta, hogy Nagy-Britannia egységes állam marad. „Nagy-Britannia szétesése nacionalista hullámot váltott volna ki, amely a következő években egy sor további európai államot destabilizált volna” – nyilatkozta azon meggyőződését hangsúlyozva, hogy Európa jövője nem a további osztódásban, hanem az egyesülésben van.

Barack Obama amerikai elnök gratulált pénteken Skóciának a „szenvedélyes, mégis békés” referendumhoz, és üdvözölte annak eredményét, vagyis hogy az országrész az Egyesült Királyság része marad. A Fehér Ház közleményében Obama hangsúlyozta: a skótok a szenvedélyes, de békés vitákon keresztül arra emlékeztették a világot, hogy Skócia milyen sokat ad Nagy-Britanniának és a világnak. Az amerikai elnök arra is kitért, hogy az Egyesült Államoknak nincs még egy olyan szoros szövetségese, mint Nagy-Britannia.