2024. április 28., vasárnap

Többlettámogatás a szegedi Frankofón Központnak

Az SZTE Szenátusa 2013. októberi döntésével hozta létre az SZTE Frankofón Egyetemi Központot, amely koordinálja az intézmény három karának francia nyelvi és francia nyelvű képzéseit, amelyekre a magyarországi hallgatókon kívül Kelet-Európa és Nyugat-Balkán, illetve Afrika országaiból is jelentkeznek a fiatalok.

Mindenképpen úttörőnek számít a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központja. Olyan képzéseket nyújt a társadalomtudományok területén, amelyeket francia nyelven, magyar és külföldi előadókra építve, önálló hálótervvel akkreditáltak. Az idei tanévtől 2018-ig a korábbi összeg dupláját, évente 40 millió forint állami támogatást biztosítanak a képzésnek.

A Szegedi Tudományegyetem három karán is oktatnak francia nyelven. Francia nyelvet és kultúrát, valamint a francia nyelv tolmács és fordítói használatáról az SZTE Bölcsészettudományi Karán tanulhatnak a fiatalok, míg a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a felsőoktatási szakképzés francia nyelvi oktatását biztosítja, az Állam és Jogtudományi Karon pedig a nemzetközi tanulmányok képzésben valósul meg a frankofónia.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott kormányhatározat szerint a korábbi összeg dupláját, évente 40 millió forint támogatást biztosítanak a Szegedi Tudományegyetemnek a 2014 és 2018 közötti időszakban. Ezen felül a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a 2014. évre gondoskodnia kell 20 millió forint többlettámogatásról.