2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS

Antiszemita transzparens a belgrádi mérkőzésen

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága az október 3-ai ülésén szerepel majd napirenden a belgrádi Partizan és a londoni Tottenham európa-ligás mérkőzésén kifeszített antiszemita transzparens. Ugyanezen az összejövetelen lesz vitatéma a pirotechnikai eszközök és a lézer alkalmazása, valamint az az eset is, amikor egy szurkoló a pályára szaladt.

A Partizan és a Tottenham csütörtök esti mérkőzése az Európa-liga C csoportjának első fordulójában gólnélküli döntetlennel ért véget. A találkozó alatt a déli lelátón a szurkolók egy csoportja antiszemita transzpSrenst feszített ki, amely miatt az UEFA eljárást indított a Partizan ellen. A transzparens a brit televíziós sorozatnak, a Szemesnek áll a világ (Only Fools and Horses) logója, azonban az angol felirat helyett az Only Jews and Pussies állt rajta. A Partizan drukkerei ezzel igencsak sértő módon utaltak arra, hogy a Tottenhamnek a zsidók szurkolnak.

A belgrádi fekete-fehér klub hivatalos közleményben ítélte el a cselekedet, s bűnvádi fejlenetést tett ismeretlen tettesek ellen. A transzparenst elítélte Dragan Đurić, a Partizan elnöke és Darko Grubor, a belgrádi klub főtitkára is.

A brit Kick it out szervezet, amely a labdarúgásban tapasztalható rasszizmus ellen harcol, felszólította az UEFA-t, hogy mutasson példát a többi európai klubnak, hogy ez ilyenfajta viselkedés elfogadhatatlan.

„Úgy néz ki, hogy az ilyen incidensek egyes országokban, Európa egyes részein történnek, ott, ahol ezt nem veszik annyira komolyan, mint nálunk” – mondta Richard Bates, a Kick it out szervezet képviselője.

A brit tájékoztatási eszközök nagy része foglalkozott a belgrádi esettel, s valamennyien hasonló példákat hoznak fel a szerb labdarúgásból. A The Guardian, a Daily Mail és a Telegraph többek között megemlíti, hogy a Partizant a szurkolóinak a Zrinjski elleni párharc során a mostari rendbontások miatt 2007-ben kizárták az UEFA-kupából, s emlékeztetnek a szerb és az angol utánpótlás válogatottak mérkőzésén történt incidensekre is.