2024. május 5., vasárnap

Négyezer munkahely négy év alatt

Aleksandar Vučić kormányfő megnyitotta a Calzedonia leányvállalatát Szabadkán

Aleksandar Vučić kormányfő nyitotta meg csütörtökön a Calzedonia olasz harisnya, fürdőruha és fehérneműgyár szabadkai leányvállalatát, a Gordon Kft.-t. A cég már egy éve működik a Kisbajmoki Szabadövezeten belül, 12 000 négyzetméteren. Jelenleg 410 alkalmazottja van, amit az év végéig 550-re szeretnének növelni. A Calzedoniának már van leányvállalata Zomborban, de továbbiakat hozna létre Apatinban és Rumán, ezzel pedig összesen 4000 munkahelyet teremtene.

Aleksandar Vučić a szabadkai megnyitón kiemelte, a legjobb feltételeket kínálja a kormány az olasz beruházónak, s ez a jövőben is így lesz. Aki be szeretne ruházni, a neki máshol felkínált feltételektől is jobbat kínál majd Szerbia.

A kormányfő kiemelte, Szerbiából az Európai Unió országaiba, de Oroszországba, Kazahsztánba, Fehéroroszországba is lehet exportálni, és ez így marad a jövőben is. Hozzátette, a Calzedonia szabadkai beruházása a városvezetőségnek és a kormány munkájának egyaránt köszönhető, s hogy az ott alkalmazott munkásoktól azt várja, hogy becsületesek és jó munkaerő legyenek, nekik pedig jó fizetéseket kívánt.

– Biztos vagyok abban, pedig nem vagyok egy optimista típus, hogy Szerbia két éven belül sokkal élhetőbb lesz a reformoknak köszönhetően, amelyeket véghezviszünk – tette hozzá a kormányfő.

A Calzedonia szabadkai leányvállalatának ünnepélyes átadásán részt vett Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes, valamint Olaszország belgrádi nagykövete, Giuseppe Manzo is.

A Gordon jelenleg több mint négyszáz alkalmazottjának kilencven százaléka nő, s mint azt az egyik munkástól, Dijana Šeginától megtudtuk, csak délelőtti műszakban dolgoznak, 7 és 15 óra között, félórás szünettel. A munkát állva végzik, s jól érzi magát a munkahelyén, mert minden új, és mert sok a fiatal.

Sandro Veronesi, a Calzedonia Group elnöke kiemelte, jelenleg kétezer alkalmazottjuk van Szerbiában, de terveik szerint két éven belül ezt a számot megkétszerezik. Hozzátette, Szerbiában és az itteni szakemberben nagyon jól keveredik a tudás, a rátermettség és a munka iránti tisztelet. Ezért van az, hogy ezt az országot választották, s nem pedig, mint a konkurencia, a keleti országokban telepedtek le, ahol nagyon olcsó a munkaerő.

A Calzedoniával 2011-ben írta alá a kormány az együttműködési megállapodást, amelyet követően a Calzedonia létrehozta a szabadkai Gordon Kft.-t, s egy évvel ezelőtt pedig megkezdődött az Intimissimi márkanevű női felsők, pólók gyártása a városban.