2024. április 28., vasárnap

Budapesti diákok Bánságban

Bánsági magyar szórványtelepülések vendégei voltak a héten a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola hetedikesei, valamint tanáraik és a szülők egy csoportja. Az ötvenfős különítmény a muzslyai Emmausz fiúkollégiumban szállt meg. Muzslya mellett ellátogattak Nagybecskerekre, Szentmihályra, Újvidékre, megtekintették a nándorfehérvári várat, és Székelykevén is várták őket.

Látogatásaik alkalmával egy kis műsorral is kedveskednek azoknak, akik kíváncsiak a zenére és az énekre. Ilyen volt a csütörtök esti közös fellépésük a nagybecskereki Petőfi MME nagytermében, ahol a helybeli diákokkal és az egyesület tagjaival mutattak be közös műsort. Vasárnap a nagybecskereki székesegyházban, utána a szentmihályi templomban bemutatott szentmisén is fellépnek.

A többnapos látogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Határtalanul pályázatának köszönhetően sikerült megszervezni. A Pannonia Sacra Általános Iskola 18 osztálynak 417 tanulója van. Ez volt az iskola tanulóinak a negyedik délvidéki látogatása, és mint ahogy Czitronyiné Tihanyi Ágnes igazgatóhelyettes mondja, a gyerekek most is nagy örömmel és szeretettel fogadták a hírt, hogy ismételten határon túlra utazhatnak. A szervezésben nem véletlenül vállalt nagy szerepet a nagybecskereki születésű Schön György, a Pannonia Sacra Katolikus Iskola szülői munkaközösségének a tagja (minden gyereke abba az iskolába járt), egykori becskereki diák, akinek sikerült abba a becskereki iskolába elhozni a budapesti gyerekeket, amely iskolába ő maga is járt – negyven évvel ezelőtt.

– A legfontosabbak a személyes emberi kapcsolatok. Egy személyes barátságra is nagy dolgokat lehet alapozni. Az is egy személyes kapcsolatból fakadt, hogy mi Szentmihályon vendégeskedhettünk, bepillanthattunk az ottani közösség életébe, és az egész falut megismertük. A folytatást abban látom, hogy mivel mi egy erős, befogadó közösség vagyunk Budapesten (már több olyan alkalom volt, hogy Délvidékről gyerekek csoportját fogadtuk és láttuk vendégül) azt szeretném, hogy Becskerekről és Szentmihályról is, felsős gyerekek nagyobb számban eljöjjenek Budapestre, mondja Schön György.