2024. május 3., péntek
TENISZ

Itthon a horvátokkal

A sorsolás úgy akarta, hogy Szerbia és Horvátország válogatottai öt év elteltével újból megmérkőzzenek a Davis-kupában. A szerb válogatott berkeiben ez a párosítás jó jel, hisz a két csapat abban az idényben is találkozott, amikor a végén Szerbia kaparintotta meg a serleget.

A mérkőzést 2015. március 6-a és 8-a között Szerbiában – ha Đoković is játszik, egészen biztosan a belgrádi Arenában – tartják meg, mivel az elsőt 2010 nyarán Splitben rendezték, és Szerbia akkor 4:1-re nyert. Ha Szerbia nyer, a július 17-e és 19-e közötti negyeddöntőben az Argentína–Brazília mérkőzés továbbjutójával találkozik.

Érdekes, hogy a sorsolás alsó ágán csak éppen e két válogatott volt már a kupa nyertese, bár novemberben csatlakozhat hozzájuk Svájc is, míg a felső ágon a nyolc válogatott közül a múltban heten nyertek, csupán Kazahsztán nem volt bajnok. Az ötszörös győztes Spanyolországot, amelynek kapitánya, Carlos Moyá felmondott, és akit a poszton feltehetően Juan Carlos Ferrero követ, ezúttal az euroafrikai zóna 1. csoportjában sorsolták.

A Davis-kupa jövő évi 1. fordulójának párjai (az elöl írottak a vendéglátók): Németország–Franciaország, Nagy-Britannia–USA, Csehország–Ausztrália, Kazahsztán–Olaszország, Argentína–Brazília, Szerbia–Horvátország, Kanada–Japán és Belgium–Svájc.

Ana Ivanović Tokióban két játszmában győzte le a cseh Lucie Šafářovát, amivel 3:5-re szépítette az egymás közötti mérleget. A mai elődöntőben Ivanović a német Angelique Kerberrel találkozik, aki ellen 4:2-re vezet, s akit a legutóbbi meccsükön az idén Dubajban három játszmában múlt felül.

A kisebb tornákon Vesna Dolonc a negyeddöntőben esett ki az angliai Shrewsburyben, Tepavac után pedig Nišben Györe László és Nikola Milojević is nyert a 2. fordulóban. Györe 2:5-ről fordította meg az állást a bolgár Valentin Dimov ellen, aki az első játszma után feladta a meccset. Györe tegnap a macedón Tomiszlav Jotovszkival kezdte meg a negyeddöntőt, 3:2-es vezetésénél megszakítás következett. Ha Györe nyer, ma az elődöntőben a 20 éves olasz Pietro Licciardival mérkőzik. A nagyszombati challengeren a magyar Fucsovics Márton legyőzte a spanyol Pere Ribát, és ma az elődöntőben a szlovén Blaž Rolával vagy a horvát Antonio Veićtyel játszik. Sarm es-Sejkben Vojislava Lukić az este a negyeddöntőben a balkezes olasz Guilia Bruzzonéval találkozott.

A női tenisz rövidesen újabb hírességgel lesz szegényebb, hisz a kétszeres Grand Slam-bajnok kínai Na Li jelezte visszavonulását, és e döntését a napokban teszi hivatalossá. A 33. évében levő Na, aki januárban az Australian Opent, 2011-ben pedig a Roland Garrost nyerte meg, pályafutása során összesen kilenc tornán diadalmaskodott. Csaknem egész éven át sérüléssel bajlódik, a wimbledoni 3. forduló óta, amikor a cseh Barbora Záhlavovától kapott ki 7:6, 7:6-ra, nem is játszott, s időközben edzőjét is elbocsátotta. Na Li kijelentette, hogy a sérülések okozta krónikus egészségi problémák miatt lesz kénytelen megválni a versenysporttól.

TOKIÓ. – A női torna 2. fordulójában: Wozniacki–Gaidošová 4:6, 7:5, 6:3, negyeddöntő: Ivanović–Šafářová 6:3, 6:2, Muguruza–Dellacqua 3:6, 7:6, 6:3, Kerber–Cibulková 6:3, 6:0, Wozniacki–Suárez 6:3, 6:3.

SZÖUL. – A női torna negyeddöntőjében: Lepcsenko–A. Radwanska 6:7, 6:2, 6:2, McHale–Rybáriková 6:2, 2:0 – feladás, Kirilenko–Kanepi 6:7, 6:2, 6:3, Ka. Plíšková–Gibbs 6:3, 6:4.

KANTON. – A női torna negyeddöntőjében: Bacsinszky–Torro 6:2, 6:3, elődöntő: Niculescu–Vang 6:0, 6:2, Cornet–Bacsinszky 6:1, 7:6.

METZ. – A férfitorna 2. fordulójában: Goffin–Kamke 6:1, 6:3, Struff–Chardy 6:7, 6:3, 6:4, Sousa–Sijsling 6:3, 3:6, 7:6, Kohlschreiber–Lorenzi 6:3, 7:5, Monfils–Przysiężny 7:5, 6:1, Janowicz–Nieminen 6:4, 6:4.

NAGYSZOMBAT. – A challenger negyeddöntőjében: Fucsovics–Riba 7:5, 6:3.

NIŠ. – A futures 2. fordulójában: Györe–Dimov 7:6 – feladás, Milojević–Sulea 6:3, 7:6.

SHREWSBURY. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Bejgelzimer–Dolonc 6:3, 0:6, 7:5.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Lukić–Mackey 6:3, 6:4.